1 iulie 2022
36.3 C
București

România se retrage din Banca Internaţională de Colaborare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

De citit...

Guvernul va adopta în cadrul ședinței de miercuri două proiecte care vizează retragerea României din două bănci ruseşti.

Este vorba de proiecte prin care am decis să ne retragem din cele două bănci ruseşti. Este vorba de Banca Internaţională de Colaborare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii. Ca atare, prin cele două proiecte de lege asigurăm cadrul legal de retragere şi în felul acesta ne şi îndeplinim obligaţiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene privind sancţiunile adresate Federaţiei Ruse”, a anunțat premierul premierul Nicolae Ciucă.

Proiectul supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.

Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, Executivul va adopta şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova. În baza acestui proiect, Guvernul va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Guvernul României Facebook

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole