Home Actualitate Republica Moldova România e poarta prin care producătorii moldoveni ajung pe piața UE

România e poarta prin care producătorii moldoveni ajung pe piața UE

Republica Moldova se află actualmente într-un amplu proces de modernizare a sistemului de asigurare a securității alimentelor, iar România, în calitatea sa de membru al UE, este o poartă prin care producătorii moldoveni ajung mai ușor pe piața europeană.

Declarația a fost făcută de către Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la conferința de presă de încheiere a două proiecte bilaterale, dintre România și Republica Moldova, în domeniul siguranței alimentare.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, odată cu semnarea, de către autoritățile de la Chișinău, a Acordului de Asociere cu UE, care îl cuprinde și pe cel de Liber Schimb, mai multe produse de origine vegetală din Republica Moldova prin intermediul operatorilor din România au ajuns pe piața țărilor europene. „Ne dăm seama cât este de importat să construim aici, în Moldova, un sistem de control al siguranței produselor, care reprezintă o chestiune prioritară pentru sănătatea și bunăstarea populației”, a subliniat Gheorghe Gaberi.

Stelian Caramitru, secretar general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, a spus că unul dintre proiecte a permis acordarea asistenței de specialitate pentru implementarea în Republica Moldova a unui sistem al trasabilității produselor de origine vegetală, cu acordare de fonduri pentru procurarea echipamentelor necesare în acest sens.

Prin intermediul unui alt proiect a fost posibilă și dotarea cu aparatură modern a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și produse de origine vegetală, precum și ajutor în instruirea experților din Republica Moldova în domeniul pesticidelor.

În același context, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a remarcat faptul că proiectele au avut un buget de aproape 600 de mii de euro. Acestea au vizat aprofundarea capacităților instituționale ANSA în vederea dezvoltării unui sistem de control eficient și de încredere, de monitorizare și raportare a rezidurilor de pesticide, precum și a bolilor la animale. „Dezvoltarea unor astfel de sisteme, în conformitate cu standardele europene, reprezintă un pas important pentru deschiderea de noi piețe de export pentru produsele vegetale, precum și pentru animalele vii și pentru produsele de animale din Moldova”, a spus Daniel Ioniță.

Vasile Luca, viceministru al agriculturii din R. Moldova, a spus că dotarea Laboratorului va permite respectarea cerințelor europene în domeniul siguranței alimentelor. Astfel se contribuie la respectarea angajamentele asumate în activitatea de producere şi export, prin garantarea controlului conformității şi inofensivității producției de origine vegetală.

Menționăm că aceste două proiecte au fost lansate în 2010 și 2012.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor Facebook
Exit mobile version