30 noiembrie 2023
0.2 C
București

ROBOR a luat-o razna. Ratele creditelor în lei cresc semnificativ

ROBOR la trei luni, indicele în funcție de care se calculează ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat marți, pe piaţa interbancară, o creștere semnificativă ajungând la nivelul de 2,28%. Este cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani.

Datele Băncii Naţionale a României (BNR) arată că o valoare apropiată de nivelul de marţi a acestui indice a fost înregistrată în 27 octombrie 2014, respectiv 2,33%.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut până la 2,52%, de la nivelul de 2,49% înregistrat luni. De asemenea, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut uşor de la 2,56% la 2,57%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns marţi la 2,62%, de la 2,60%, nivel înregistrat luni.

BNR stabilește zilnic indicele ROBOR, făcând o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei