4 iunie 2023
21.4 C
București

Risc seismic în București: Până în septembrie se fac „evaluări vizuale”, în special la clădirile construite înainte de 1968

Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că primele evaluări vizuale rapide ale imobilelor din București ar urma să înceapă până în luna septembrie. Vor avea prioritate blocurile cu cel puţin trei etaje construite înainte de 1968 şi construcţiile cu funcţiuni în domeniul educaţiei şi al sănătăţii.

Șeful Departamentului Urbanism din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, Bogdan Suditu, susține că, deşi cele 10.000 de blocuri realizate înainte de 1968 îndeplinesc criteriile în vederea evaluării rapide, ele nu sunt în mod obligatoriu vulnerabile. El a menţionat că în cadrul evaluării vizuale rapide va avea un rol important tipul de structură a clădirilor.

Sunt foarte vulnerabile clădirile cu parterul flexibil. Şi atunci, cunoscând informaţiile astea din surse oficiale, chiar dacă au fost anvelopate, dacă o clădire este cu parter flexibil, un bloc care la parter are magazine, (…) nu trebuie neapărat să vedem o crăpătură ca să înţelegem că este potenţial vulnerabil”, a menționat Bogdan Suditu.

În cadrul acestor „evaluări vizuale”, vor fi coroborate datele deţinute de către autorităţile locale şi cele centrale, de către Universitatea Tehnică, dar şi de către ONG-uri. În primul rând, vor fi colectate informaţiile referitoare la clădirile P+3 cu cel puţin zece apartamente, construite înainte de 1968. În decurs de o lună, aceste informaţii vor fi introduse într-o hartă a clădirilor, iar evaluările vizuale vor începe până în luna septembrie. Totodată, urmează să fie elaborată o hotărâre de Consiliu General, în vederea partajării responsabilităţilor între Primăria Capitalei şi Primăriile de sector. Este posibil ca Primăria Capitalei să se ocupe de zonele construire protejate, iar sectoarele să gestioneze situaţia celorlalte.

Am avut un scenariu propus din partea colegilor ingineri, care spuneau că o sută de ingineri, în două luni şi jumătate, pot realiza evaluările acestor 10.000 de clădiri. (…) Să le vedem unde sunt situate, în aşa fel încât să prioritizăm această evaluare vizuală rapidă. S-a discutat despre criterii, pentru că Bucureştiul este foarte mare. Realizarea acestei etape de evaluare vizuală rapidă trebuie să fie partajată între PMB, respectiv Primăriile de sector”, a explicat șeful Departamentului de Urbanism.

La rândul său, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a declarat că evaluarea vizuală rapidă nu va încadra în mod obligatoriu imobilul într-o clasă de risc seismic. Evaluarea va permite însă acordarea unui scor, astfel încât clădirile să fie prioritizate în vederea expertizelor tehnice şi a consolidărilor.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei