Home Locuri de muncă Risc major ca piața muncii să fie perturbată grav de inteligenţa artificială

Risc major ca piața muncii să fie perturbată grav de inteligenţa artificială

Inteligenţa artificială (AI) generativă poate avea efecte importante asupra pieței muncii, existând riscul unor perturbări majore. Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, a avertizat asupra acestui pericol şi a cerut autorităţilor să adopte rapid reguli pentru a reglementa tehnologia. 

Este nevoie ca guvernele, instituţiile şi autorităţile să se mişte rapid pe toate fronturile, în privinţa reglementării, dar şi în ceea ce priveşte pregătirea pentru probabile perturbări majore pe piaţa forţei de muncă”, a declarat oficialul FMI, într-un interviu pentru publicaţia britanică Financial Times (FT).

Totodată, Gita Gopinath a pledat pentru sporirea măsurilor de protecţie socială pentru angajaţii afectaţi de adoptarea AI şi adoptarea unor măsuri fiscale care să nu recompenseze firmele ce înlocuiesc muncitorii cu utilaje.

Mai mult, ea a avertizat autorităţile să fie prudente în cazul în care unele corporaţii au o poziţie incontestabilă în noua tehnologie.

Nu ai vrea să ai companii supervizate care au cantităţi imense de date şi putere de calcul care le oferă un avantaj necuvenit”, a nuanțat oficialul FMI.

De altfel, Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat, luna trecută, un proiect de cod de conduită comun cu privire la inteligenţa artificială (AI) deschis ţărilor democratice, care ar urma să se aplice în mod voluntar în acest sector.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version