30 noiembrie 2023
0.2 C
București

Risc de tornadă în România?

European Storm Forecast Experiment (Estofex) a emis o atenționare în care se vorbește despre riscul unei tornade în România, în jumătatea de nord a țării. Organizația a emis o alertă de nivelul trei, care ar putea însemna grindină de peste 5 centimetri, vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră, dar și risc de tornadă. 

Alerta emisă de Estofex vizează nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

European Storm Forecast Experiment este o inițiativă a unei echipe de meteorologi europeni și studenți în meteorologie și servește drept platformă pentru schimbul de cunoștințe despre prognozarea furtunilor convective severe în Europa și în alte părți.

ANM a emis un cod portocaliu

În curul zilei de joi și Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă până vineri dimineaţa, în 16 judeţe. Astfel, în intervalul 13 iulie, ora 15:00 – 14 iulie, ora 8:00, în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei şi local în Banat va fi Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70 – 90 km/h şi izolat peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni.

De asemenea, vor fi frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale, iar în intervale scurte de timp, de una până la trei ore, cantităţile de apă vor fi de 30 – 40 l/mp, izolat peste 50 – 60 l/mp).

Totodată, până vineri la ora 10:00, în 14 judeţe este Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale (în intervale foarte scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 30…40 l/mp).

Foto: ANM/ Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei