25 septembrie 2022
18.8 C
București

Restricții dure în nouă comune din Prahova. Echipe mixte de control în tot județul

De citit...

Comunele prahovene Bătrâni, Blejoi, Gura Vadului, Jugureni, Păuleşti, Poiana Câmpina, Sălciile, Scorţeni, Talea intră într-o perioadă de restricții dure cauzate de faptul că în aceste localități incidenţa cumulată a cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1,5/1000 de locuitori. De asemenea, la nivelul întregului județ sunt organizate echipe mixte de control care vor verifica respectarea măsurilor impuse pe perioada stării de alertă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a dispus pentru operatorii economici dina ceste comune care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, limitarea activităţii la maximum 50% din capacitate cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă dacă sunt familii diferite, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare.

Aceleaşi măsuri sunt valabile şi în cazul activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare existente în localităţile respective, în perioada 8-14 octombrie.

Totodată, în cele nouă comune a fost aprobată limitarea la maximum 50% din capacitate, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc măsura fiind valabilă pentru aceeaşi perioadă.

Masca devine obligatorie în jurul școlilor

De asemenea, pe raza întregului județ s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au vârsta de peste 5 ani, aflate pe o rază de 50 m în jurul unităţilor de învăţământ.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare pentru semnalizarea corespunzătoare a acestor zone prin marcaje/anunţuri. Măsurile de limitare a impactului riscului răspândirii infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 vor fi actualizate săptămânal sau ori de câte ori situaţia o pune.

În plus, prefectul Cristian Ionescu a emis un nou ordin de constituire, sub directa sa coordonare, a Grupului de conducere al acţiunii privind verificarea respectării aplicării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Astfel, în perioada 8-18 octombrie, vor fi constituite echipe mixte de control, formate din reprezentanţi ai instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu, care vor acţiona în sistem integrat în scopul prevenirii, verificării şi sancţionării faptelor care duc la răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi încălcarea normelor privind contextul actual.

Comisiile mixte vor fi formate din reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova „Colonel Alexandru Enescu”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al Judeţului Prahova, Gruparea Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti, Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Ploieşti.

Această măsură, impusă prin Ordin al Prefectului, vine pe fondul creşterii, în ultima perioadă, a numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dar şi a sesizărilor privind încălcarea măsurilor, impuse pe durata stării de alertă, atât de către persoanele fizice, cât şi juridice.Controalele vor viza modul de aplicare şi respectare a actelor normative în vigoare specifice prevenirii şi combaterii răspândirii COVID-19 în zonele de agrement şi turistice aglomerate, cluburi, terase, centre comerciale, pieţe, ştranduri, transport public şi alte zone/obiective de interes”, a precizat Prefectura Prahova.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img