28 septembrie 2023
26.6 C
București

Restricţii de apă în Barcelona

Orașul spaniol Barcelona şi regiunea sa limitrofă urmează să fie plasate sub incidenţa unei alerte de secetă, începând de vineri. Această alertă a fost emisă pentru prima dată după 2008, regiunea adăugându-se astfel altor zone din Catalonia și va viza 80% dintre locuitorii acesteia.

Alerta de secetă implică şi restricţii de utilizare a apei pentru agricultori, crescători de animale şi patronii de companii din sectorul industrial. De asemenea, este interzisă umplerea piscinelor. Autoritățile spaniole au precizat că nu există o raţionalizare pentru uz casnic.

Lipsa ploilor de mai multe luni ne obligă să luăm noi decizii pentru a minimiza consecinţele acestei secete”, a declarat Patricia Plaja, purtătoarea de cuvânt a Guvernului regional catalan.

Deşi previziunile pe termen mediu privind precipitaţiile „nu sunt rele”, contextul „îngrijorător” trebuie să facă populaţia să îşi schimbe obiceiurile de consum pentru a nu mai risipi apa.

„Catalonia se va confrunta de acum înainte cu perioade de secetă mai lungi şi mai intense”, a mai spus Patricia Plaja.

Aflată în prima linie a ţărilor afectate de schimbările climatice din Europa, Spania a raportat cea mai călduroasă lună octombrie de la începutul măsurătorilor sale meteorologice din 1961. Iar vara 2022 a fost marcată de mai multe valuri de căldură şi incendii devastatoare.

Anul 2022 a ocupat locul al patrulea în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor meteorologice spaniole, cu un nivel pluviometric situat cu 26% sub media multianuală, date valabile pentru perioada ianuarie-octombrie.

Datele prezentate de Guvernul de la Madrid arată că nivelul rezervoarelor de apă ale ţării se aflau la jumătatea lunii noiembrie la doar 32,5% din capacitatea lor totală.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei