27 ianuarie 2022
-0.6 C
București

Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic

De citit...

Republica Moldova este într-o situație destul de grea din cauza pandemiei de SARS CoC 2. În cadrul ședinței de guvern de miercuri, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a atras atenția că țara nu își poate permite un lockdown economic.

Acest Guvern va face tot posibilul, în condițiile actuale, deloc ușoare,  inclusiv din punct de vedere politic, ca să continuăm lucrurile în albia normalității și în strictă conformitate cu cadrul  juridic, pentru a menține situația sub control până la formarea noului Guvern. Evident că un Guvern interimar nu poate face miracole, dar poate oferi siguranța necesară că lucrurile nu vor degrada în fața crizelor cu care ne confruntăm. Vă îndemn să evităm politica la maxim și să ne concentrăm exclusiv pe profesionalism. Să fim demni și să ne facem lucrul în mod corect, sincer și deschis, până la învestirea unui nou Guvern”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Datele statistice prezentate de secretarul de stat al Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, Tatiana Zatîc, arată că, până la 19 ianuarie 2021, au fost înregistrate în total 153.506 cazuri cu infecția Covid-19. În acest moment, sunt 6.064 de cazuri active. Totodată, în ultimele săptămâni (14.12.2020-17.01.2021) se atestă o scădere a cazurilor noi confirmate. Aceasta se explică prin faptul că s-au adresat mai puține persoane pentru efectuarea testelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, indicatorii de incidență a infecției Covid-19 în ultimele 14 zile în 24 teritorii administrative se încadrează în criteriile de alertă cu cod roșu. În prezent, Republica Moldova dispune de suficiente teste de laborator, având în stoc 140 mii de teste și MSMPS este în proces de achiziționare a încă 300 mii de teste rapide.

La rândul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Pogolșa, a menționat că situația epidemiologică este monitorizată zilnic în instituțiile de învățământ. Astfel, se atestă o diminuare a numărului de cazuri Covid-19 în rândul studenților, inclusiv diminuarea numărului de studenți în autoizolare. În perioada 11-15 ianuarie 2021, au fost confirmați pozitiv 5 studenți, 11 cadre didactice și 5 cadre auxiliare, în autoizolare – 5 studenți și 1 cadre didactice.

Chiar dacă se atestă o scădere semnificativă a cazurilor, acest lucru nu trebuie să ne relaxeze. Cunoaștem cât de perfid este acest virus, astfel nu excludem o eventuală creștere a numărului de cazuri de infectări. Prin urmare, vin cu rugămintea către toți cetățenii Republicii Moldova, către instituțiile medicale, instituțiile de învățământ, structurile private sau publice, să respectăm în continuare măsurile de protecție pentru a nu permite un nou val de infectări. Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic, prin urmare suntem obligați să ne protejăm și să respectăm măsurile epidemiologice pentru a nu permite acestui virus să atingă cifre semnificative de infectări”, a conchis premierul interimar.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Guvernul Republicii Moldova

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Knauf Insulation preia fabrica Gecsat S.A din Târnăveni

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță semnarea contractului de achiziție a fabricii...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img