Home Actualitate Republica Moldova Republica Moldova este sub cod roşu de alertă epidemiologică. Învățământul trece în...

Republica Moldova este sub cod roşu de alertă epidemiologică. Învățământul trece în online

Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, Republica Moldova a intrat sub cod roşu de alertă epidemiologică. În acest context, autoritățile sanitare de la Chișinău au adoptat noi măsuri restrictive pentru a face faţă noului val pandemic.

Evoluţia pandemiei ne determină să luăm măsuri rapide, pornind de la trei factori esenţial. În primul rând e vorba de gradul de contagiozitate a tulpinii Omicron. Aceasă tulpină afectează în special copiii. Avem înregistrate 233 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultima săptămână, în condiţiile în care codul roşu se declară de la 250 de persoane infectate. Astfel, putem porni de la premisa că la nivel naţional suntem de astăzi în codul roşu de alertă epidemiologică”, a anunțat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății.

Drept urmare, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate (CNESP) a adoptat joi o serie de măsuri pentru a limita răspândirea noului coronavirus pe teritoriul republicii.

Astfel, toate şcolile de pe teritoriul țării trec în scenariu online din 24 ianuarie pentru următoarele două săptămâni, iar angajaţii de la stat şi privat vor trebui să muncească de acasă cu prioritate sau în ture.

Intrarea în spaţii închise precum centre comerciale, gări, aeroport, magazine de confecţii, parfumerii etc se va efectua pe baza certificatelor de vaccinare anti-COVID, excepţie făcând serviciile esenţiale – unităţile alimentare, farmaciile, unităţile medicale şi de vaccinare, băncile, casele de schimb valutar, furnizorii de servicii poştale şi de curierat etc.

Se va reduce de la 3 la 2 numărul de persoane care pot intra într-un anumit spaţiu, precum cele care prestează activităţi esenţiale.

Activitatea în unităţile de alimentaţie publică nu va fi permisă între 22:00 – 07:00.

Evenimentele private de orice fel vor fi sistate.

Autor: Filip Denis
Foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Exit mobile version