17 iunie 2025
24.4 C
București

Renașterea unei piese de muzeu. GALERIE FOTO

Astăzi vom vorbi despre renașterea unei piese de muzeu și despre drumul pe care un astfel de obiect îl parcurge înainte de a ajunge în vitrina unei expoziții. Am ales o piesă pe care o regăsim în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice din Romane Deva (Veţel – Luncă, Cx 356) și pe care a readus-o la viață Carmen Burz, expert restaurator ceramică în cadrul Secției Restaurare, Investigații, Conservare.

Multă migală, răbdare, îndemânare, tehnică și mai presus de toate pasiune și dragoste pentru profesie. Așa se poate caracteriza munca unui expert restaurator ceramică.

În momentul în care a intrat în laboratorul de restaurare, vasul pe care îl prezentăm astăzi se afla în stare fragmentară, cu depuneri vegetale și minerale din cauza solului în care a stat ascuns sute de ani.

Putem spune că era o „grămăjoară de cioburi” pe care doar ochii unui expert o puteau vedea în forma sa originală.

Imediat s-a intrat într-un flux tehnologic de restaurare laborios, care a presupus curățirea, îndepărtarea depunerilor calcaroase prin tratarea chimică, neutralizarea repetată în apă, asamblarea fragmentelor ceramice, completarea acestora cu ipsos de modelaj prin tehnica amprentării anterioare pe mulaj de plastelină , iar la final finisarea obiectului cu șmirghel de diferite granulații.

Și astfel vasul a renăscut, piesa fiind gata pentru a ajunge într-o vitrină a muzeului, iar astăzi Carmen Burz ne face o prezentare a acestuia:

Castron – Vas de formă tronconică, cu fundul drept, peretele aproape drept şi cu profil în „S” la partea superioară, gura este evazată, cu buza rotunjită. În zona diametrului maxim, au fost realizate echidistant, prin împingerea peretelui din interior spre exterior, patru proeminenţe puţin pronunțate, oval-alungite orizontal. Deasupra diametrului maxim, în dreptul a două dintre aceste proeminențe au fost aplicate, diametral opus, două mici toarte în bandă. Umărul vasului este delimitat de gât printr-un prag orizontal puțin evidențiat. Suprafața exterioară a fost lustruită, iar cea interioară a fost bine netezită şi lustruită doar zona superioară. Nu prezintă alte elemente decorative.Arderea a fost bună. Culoarea predominantă a vasului este brun-cenuşiu-închisă, cu zone mai deschise, spre bej sau mai negricioase la exterior, iar la interior, cenuşiu-închisă, cu zone negricioase. Acest aspect cromatic neuniform a putut să rezulte din trecerea vasului prin arderi secundare și chiar o ardere secundară a fragmentelor, după spargerea acestuia.Dimensiuni: D gură: 35,5 cm; D max.: 36,5 cm; D fund: 10 cm; H: 22 cm.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

 

 

Mai multe articole

Știrile zilei