Dintr-o întâmplare fericită mi-au ajuns pe birou trei cărți semnate de Sidonia Drăgușanu. Trebuie să recunosc faptul că nu știam prea multe despre această autoare. Cu fiecare filă de carte parcursă am descoperit însă o scriitoare spumoasă, ușor stângace în romanul său de debut, dar în același timp cursivă în redarea acțiunii. Odată ce am trecut la celelalte cărți am identificat o autoare care și-a șlefuit constant stilul, ajungând la o maturitate ce i-a permis să se joace cu modul de redare a caracterului uman.
În cărțile Sidoniei, femeia este centrul lumii, în jurul ei fiind țesută întreaga intrigă.
„Într-o gară mică” de Sidonia Drăgușanu
Editura Hoffman
Anul apariției: 2018
Roman de ficțiune
Să revenim însă la „Într-o gară mică”, romanul de debut al acestei uimitoare autoare a secolului trecut.
Acțiunea este centrată pe o frumoasă poveste de prietenie dintre două adolescente care vor parcurge împreună drumul care duce spre descoperirea feminității. Dudu și Luiza se întâlnesc la sfârșitul vacanței de vară, într-un mod cu totul inedit, într-un tren care oprește „într-o gară mică”. Deși par a nu avea nimic în comun, cele două ajung să dezvolte o relație de prietenie cu totul aparte, legăturile dintre ele fiind similare celor existente între două surori.
Dudu (Denisa) pare o puștoaică imatură, ușor răsfățată, tatăl ei, un influent avocat din București, având mereu grijă să nu-i lipsească nimic și să nu se lovească niciodată de problemele vieții. Mereu veselă, pusă pe glume, Dudu ascunde de fapt o nevoie de dragoste izvorâtă din plecarea timpurie a mamei sale.
Chiar dacă Țuluc, formula de alint cu care i se adresează tatălui său, a înconjurat-o cu foarte multă iubire, fata ajunsă deja la adolescență simte nevoia unei alte prezențe feminine în viața ei. Poartă vie în suflet amintirea guvernantei care o crescut-o, invocând-o destul de des pe Mademoiselle Angelique pe care a pierdut-o tot într-o împrejurare tragică.
“ Luiza, tu știi că eu n-am cunoscut-o pe mama mea- când eu am venit, ea a plecat. Vezi tu cu cât sacrificiu și pe ce preț stau eu pe lumea asta. Mă gândesc uneori dacă întâmplarea asta nu e un simbol , dacă nu mi-a sigilat toată viața . Vezi tu, ca să pot eu să trăiesc, trebuie să înlătur pe cineva…”
Din clipa în care o întâlnește pe Luiza, Dudu i se destăinuie cu totul, prin comportamentul său “condamnând-o” pe aceasta să-i fie prietenă.
Dacă Dudu vorbește mult, gesticulează, se agită, Luiza are o fire cu totul opusă. Condițiile grele în care a crescut au transformat-o într-o persoană introvertită, tăcută. Nu-i place să vorbească despre ea sau mai exact îi este greu să se deschidă în fața celor din jur. Nici candoarea cu care Dudu o înconjoară nu o face să treacă peste acest handicap al comunicării. Preferă ca toate gândurile să și le treacă într-un jurnal, doar acolo se poate dezvălui cu totul.
Prietenia legată în tren între fata de la clasa I și fata de la clasa a treia va crește în timp, ajungând într-un punct în care nimic nu pare că o poate zdruncina. Și totuși…o va face dragostea.
Când Dudu și Luiza se vor îndrăgosti de același bărbat, între cele două va interveni un război psihologic provocat de sentimentele pe care amândouă le nutresc pentru Petru. Nu este rivalitatea dintre două femei mature care se luptă pentru inima aceluiași bărbat. Este mai mult o luptă lăuntrică pe care cele două o duc în încercarea de nu se răni una pe alta. Cel care va pune punct acestei situații este Petru. Nu vom ști niciodată ce s-a ales de prietenia dintre Dudu și Luiza, finalul cărții dându-ne voie să ne imaginăm orice.
Chiar dacă este scrisă într-un stil ușor stângaci, dar scuzabil având în vedere că este romanul cu care Sidonia Drăgușanu și-a făcut debutul în literatură, „Într-o gară mică” este una dintre acele cărți pe care le-aș recomanda adolescenților de astăzi. Frumusețea poveștii, curățenia cu care sunt construite personajele, modul în care sunt surprinse emoțiile și trăirile specifice unei anumite vârste transformă romanul într-unul extrem de actual, în ciuda acțiunii plasate în perioada interbelică. Anii care au trecut de atunci nu au schimbat foarte mult firea omului. Prieteniile se fac și se desfac, poveștile de dragoste apar, iar oamenii trăiesc experiențe care îi formează.
Prin acest roman eu am descoperit o scriitoare ținută până acum într-un mod nedrept într-un plan secund . Sidonia Drăgușanu este o autoare din România care poate sta atât pe rafturile bibliotecilor de la noi, cât și pe cele ale bibliotecilor din orice țară a lumii. Cărțile sale merită citite, reprezentând un punct de reper în literatura autohtonă.
Biografia scriitoarei dezvăluie o personalitate unică a secolului trecut pe care cei din generația de astăzi ar trebui să o cunoască. Născută la 4 august 1908, în București, Sidonia Drăgușanu s-a remarcat ca prozatoare, jurnalistă şi autoare dramatică, iar prin cărțile pe care le-a scris este mereu actuală.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Editura Hoffman