19 august 2022
31.9 C
București

Recomandarea la Ordinea Zilei: Doamna cu ochelari negri, cartea în care Sidonia Drăgușanu expune 14 radiografii de viață

De citit...

Bucuria de a o descoperi pe Sidonia Drăgușanu m-a făcut să-i citesc cu mare atenție cărțile, iar pe măsură ce le-am parcurs mi-am dat seama de valoarea acestei autoare. Așa cum am afirmat și în recenziile anterioare – Într-o gară mică și Jurnalul Autorei Serafim-, Sidonia Drăgușanu se remarcă datorită modului extraordinar de a crea caractere, personaje.

Culegerea de nuvele „Doamna cu ochelari negri „adună într-un singur volum 14 radiografii de viață pe care Sidonia Drăgușanu le-a realizat într-un stil propriu, ce ne amintește foarte mult de faptul că a avut o bogată activitate în dramaturgie.

Dacă le vom lua separat, fiecare nuvelă spune o poveste pe care o putem transpune cu ușurință într-o piesă de teatru.

Volumul „Doamna cu ochelari negri” aduce în prim-plan crâmpeie din timpul epocii în care Sidonia Dragușanu a trăit, evidențiidu-se datorită modului special în care este expusă feminitatea. În toate scrierile sale, autoarea a transformat femeia în centrul lumii. Nu a făcut-o însă într-un mod deranjant, disprețuitor față de bărbați, ci într-un stil duios, ușor melancolic și foarte empatic.

Doamna cu ochelari negri„de Sidonia Drăgușanu

Editura Hoffman

Anul apariției: 2018

Colecție de nuvele

Cele 14 nuvele ale Sidoniei Dragușanu ne permit să descoperim femeia în foarte multe ipostaze: femeia abia ieșită din adolescență, îmbătată de iluzia unei povești de iubire desprinsă din visele copilăriei (Vasilica din Batista roșie), sau femeia matură, ajunsă la vârsta la care angoasa îmbătrânirii  produce sentimente contradictorii (Doamna M. din Gelozie). Toate aceste personaje sunt iscusit creionate și pun în valoare diferite caractere umane: oportunista, femeia de casă, vampa, întreținuta, scorpia, soția devotată,etc.

Sidonia Dragușanu a realizat cu același talent și câteva caractere masculine, pe care cititorul are ocazia să le descopere în nuvelele incluse în volumul „Doamna cu ochelari negri”. Din toată galeria masculină par a se detașa naivul îndrăgostit din Cinci garoafe roz și Costin din Of, băiețaș, bărbatul ajuns la o venerabilă vârstă și care se lasă smintit de o tânără colegă de birou.

Valoarea acestei cărți vine și din modul realist în care scriitoarea a transpus pe hârtie diversitatea epocii în care a trăit. A prezentat cu aceeași măiestrie „lumea bună“ a interbelicului, „mica burghezie“ comunistă, sau  mediile  proletare.

„Doamna cu ochelari negri” cuprinde ultimele scrieri ale Sidoniei Drăgușanu, volumul fiind publicat după moartea autoarei. În această carte, maturitatea autoarei se evidențiază în mod clar, tensiunile narative fiind bine dozate, iar personajele sunt cele care prin modul lor de a acționa ne oferă reale analize psihologice.

Chiar dacă nuvelele sunt scrise acum mai bine de 40 de ani, ele surprind uimitor de bine și realitățile cotidiene în care ne lovim zi de zi de persoanje asemeni celor create de Sidonia Drăgușanu.

Pentru toți cei pasionați de literatură, dar și pentru toți cei care vor să afle cum era viața acum câteva decenii recomand din tot sufletul „Doamna cu ochelari negri”.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Editura Hoffman

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img