25 septembrie 2022
18.8 C
București

Rămâneți tineri cu ajutorul sportului

De citit...

Rămâneți tineri cu ajutorul sportului! Este îndemnul oamenilor de știință care susțin că sportul ne scapă de riduri. Dacă mișcarea ne scapă sau nu de riduri, putem constata doar adoptând un regim de viață sănătos. Un lucru este însă cert, practicarea sportului vine cu o mulțime de avantaje pentru sănătatea noastră și ne ajută să avem mereu un tonus bun.

Iar dacă practicând zilnic un sport de recreere ne asigurăm și o piele tânără, cu atât mai bine pentru noi.  De altfel, s-a dovedit și științific acest lucru. O echipă de cercetatori a ajuns la concluzia că persoanele care fac sport au o piele tânără, suplă și frumoasă mai mult timp.

Secretul pielii frumoase constă în mișcare

Oamenii de știință de la Universitatea McMaster din Canada cred că practicarea constantă a sportului poate fi cheia pentru limitarea și chiar inversarea procesului de îmbătrânire a pielii. Astfel, un studiu recent arată că secretul pielii frumoase stă în mișcare. Cercetarea, publicată în revista PNAS, evidențiază faptul că o activitate fizică practicată trei ore pe săptămâna duce la întinerirea considerabilă a pielii.

Oamenii de știință au desfășurat cercetările pe circa 30 de voluntari cu vârste cuprinse între 20 și 84 de ani, analizând o anumită parte a corpului: pielea de pe fese, expusă foarte rar razelor soarelui, contrar celei de pe față, care îmbătrânește mai repede. Ei au prelevat probe din epidermă și dermă. Rezultatele au arătat că „sportivii” de peste 40 de ani aveau o piele mai tânără cu 20 de ani față de sedentarii de aceeași vârstă. Epiderma și derma celor din urma erau mult mai lăsate, mai uscate și mai puțin elastice.

Rămâneți tineri cu ajutorul sportului

Avantajele nu se opresc însă aici pentru că sportul poate chiar inversa procesul de îmbătrânire. Astfel, s-a constatat o întinerire cu circa zece ani la persoanele sedentare de peste 65 de ani care făcuseră trei ședințe pe săptămână pe bicicleta de apartament timp de trei luni.

Este un lucru remarcabil”, a spus dr. Mark Tarnopolsky, autorul principal al studiului. Nu se cunosc prea bine motivele acestui proces, dar răspunsul ar putea fi în moleculele numite citokine, ce transmit informații între celule prin circulația sanguină. „Este uimitor modul complex în care mișcarea ne schimbă corpul”, a adăugat dr. Tarnopolsky, precizând în schimb că este imposibil de conceput o metodă antirid miraculoasă.

Cel mai bun mijloc rămane însă exercițiul fizic, căruia i se atribuie deja o listă lungă de avantaje pentru sănătate.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img