23 ianuarie 2022
0.1 C
București

Rafila vrea să implice medicii de familie în testarea COVID

De citit...

Autoritățile sanitare caută soluții astfel încât testarea COVID în rândul populației să crească. Una dintre variante vizează implicarea medicilor de familie, care vor putea testa gratuit, în cabinetele pe care le dețin, pacienții suspecți.

De altfel, acest subiect a fost tema principală a discuției purtate de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu reprezentanții Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Oficialul guvernamental a anunțat că se conturează o soluţie pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie, menţionând că, în principiu, va exista un pachet de testare a pacienţilor suspecţi de COVID-19 în cabinetele medicilor de familie pentru a depista persoanele pozitive, precum şi posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale, care să permită un tratament antiviral. 

La rândul său, președintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei, dr. Dina Mergeani, a spus că toate aceste teste vor fi făcute de medicii de familie care doresc să se implice în acest demers.

Am convenit posibilitatea – pentru colegii care pot şi vor – să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau ministerul îl va achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare, să-i diagnosticăm cât mai rapid pe pacienţii pozitivi şi să oprim transmiterea pe cât se poate”, a menționat dr. Mergeani.

Șeful de la Sănătate a dat asigurări că pachetul pe care îl vor primi medicii de familie este complet şi include materiale de protecţie pentru personalul medical.

Pachetul referitor la testare este o manoperă completă: test, efectuare efectivă a testului şi materialele de protecţie pentru personalul medical. În afară de acest lucru, pentru persoanele pozitive va exista posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale, care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu şi care să fie protectiv pentru pacienţi şi pentru personalul medical, ca să nu existe discuţii că tratamentul antiviral se acordă în condiţii empirice, fără o testare, fără o evaluare în prealabilă a pacientului”, a explicat Rafila.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Trei tendințe în materie de securitate pentru IMM-uri

Anul 2021 a fost modelat de o redresare economică în urma pandemiei de coronavirus, pe măsură ce oamenii și întreprinderile și-au modificat și ajustat...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img