4 iunie 2023
21.4 C
București

Radiografia pieței de capital din România

Un raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) arată că piaţa de capital din România a început anul cu o serie de creşteri semnificative la nivelul indicilor BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii, şi BET-TR, care include şi dividendele oferite de acestea.

Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti incluse în aceşti indici au încheiat prima lună din 2023 cu un avans de 4%. Indicele BET a închis ultima şedinţă de tranzacţionare la un nivel de 12.139 puncte, iar BET-TR la un nivel de 23.611 puncte. De altfel, în ianuarie toţi indicii BVB au fost pe plus, cu excepţia BET-FI, care a avut o scădere de 1%”, se menţionează în raport.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată la nivelul indicelui care include companiile din energie, BET-NG urcând cu 6%. Evoluţia pozitivă a pieţei de capital vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.

Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei.

Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 10,7% pentru indicele BET şi de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut”, mai arată raportul.

Totodată, numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Prin comparaţie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creştere de 62% realizată într-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un nou maxim istoric pentru piaţa de capital din România. Într-un context regional şi internaţional dificil, în 2022, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare. Valoarea totală a rundelor de finanţare de anul trecut a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. În ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finanţare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de acţiuni şi 111 emisiuni de obligaţiuni”, susţin reprezentanţii BVB.

Din perspectiva listărilor, anul 2023 a început la BVB cu listarea unei noi emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare de 490 milioane lei.

Piaţa de capital a început anul foarte bine, iar companiile listate s-au bucurat de aprecieri ale preţurilor, indicele BET având o creştere de 4%. Rundele de finanţare derulate prin piaţa de capital continuă, deja am avut o primă listare în acest an cu obligaţiuni corporative în valoare de aproape jumătate de miliard de lei şi avem semnale clare că mai multe companii se pregătesc de listare. România a început demersurile pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi îndeplinirea cu succes a acestui parcurs va aduce un plus de valoare tuturor companiilor româneşti care vor înţelege că printr-o mai bună guvernanţă corporativă pot avea acces la importante resurse de capital deţinute de investitorii internaţionali”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a afirmat că o serie de proiecte concrete pentru îmbunătăţirea relaţiei cu investitorii şi de creştere a lichidităţii acţiunilor listate la bursă au fost deja demarate în acest an.

Împreună cu BERD am lansat „Investor Relations and Liquidity Support Programme” şi recent am completat platforma BVB Research cu o secţiune dedicată investitorilor individuali. Cererea oficială de autorizare a Contrapărţii Centrale a fost depusă la ASF, documentaţie ce conţine peste 150 de documente însoţite de traducerile acestora în limba engleză. Urmăm paşii care sunt impuşi de reglementări şi, în final, această aplicaţie va fi evaluată la nivelul colegiului ESMA. Avem ca target operaţionalizarea CCP în trimestrul IV al acestui an”, a menţionat Adrian Tănase.

Bursa de Valori Bucureşti a devenit tot mai vizibilă în spaţiul public, atât ca emitent, cât şi ca operator de piaţă şi sistem, prin proiectele de promovare ale pieţei de capital pe care le-a iniţiat şi pe care a continuat să le dezvolte. După rebrandingul realizat în 2021, când a adoptat o nouă identitate vizuală, BVB a celebrat anul trecut 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare în România.

Autor: Mihai Colț
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei