1 iulie 2022
36.3 C
București

„Racheta românească” uimește lumea: David Popovici a cucerit aurul mondial și în proba de 100 m liber

De citit...

David Popovici, românul de 17 ani care a uimit o lume întreagă prin performanțele deosebite obținute la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, și-a adjudecat aurul și în proba de 100 m liber. Victoria de miercuri seară, vine după cea de luni, atunci când a câștigat medalia de aur la 200 m liber. „Performanța sa este cu atât mai mare, cu cât, până azi, un singur om a reușit să cucerească medalia de aur în probele de 100 m și 200 m liber la aceiași ediție a unui Campiona Mondial. Este vorba de americanul Jim Montgomery, la chiar prima ediție, în 1973, la Belgrad.”, amintește Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM).

Timpul din finală a fost de 47 sec 58/100. Sportivul nostru a fost urmat în finală de francezul Maxime Grousset, 47 sec 64/100, şi de canadianul Joshua Liendo Edwards, 47 sec 71/100.

După finală, puștiul minune al înotului a declarat că speră că i-a făcut mândri pe toți românii prin performanța sa.

Performanța acestui tânăr ne dă noi speranțe legate de sportul românesc. Parcursul lui David la aceste campionate mondiale a fost unul de excepție. El a marcat recorduri greu de atins și a arătat că munca este răsplătită. David Popovici a reușit cel mai bun timp atât în serii (47 sec 60/100), cât şi în semifinale, stabilind un nou  record mondial de juniori (47 sec 13/100).

Victoria de miercuri seară vine după aurul cucerit, luni seară, în proba de 200m liber, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100, un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

Legitimat la CS Dinamo, David Popovici este debutant la Mondialele de seniori. El a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc.

CITEȘTE ȘI: Succes românesc la Budapesta. Înotătorul David Popovici a cucerit titlul mondial în proba de 200 m liber

România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

„Sper că v-am făcut pe toţi mândri”

Este abia începutul unui drum foarte-foarte lung. Vă iubesc și vă mulțumesc că m-ați urmărit! M-am bucurat că am terminat și că am terminat acest concurs în stil! Sper că v-am făcut mândri pe toți. Urmează o vară plină, cu multe competiții! Nu a fost un concurs pentru care m-am pregătit extraordinar de tare, însă aș minți dacă aș spune că nu am fost într-o formă fantastică. Doar că nu știam asta. Și e bine că mă pot surprinde. Înotul este un sport foarte sănătos, dar îmi place și fotbalul sau alte sporturi. Susțin orice părinte care își duce copilul la sport, indiferent care este acesta. Sportul este cel mai bun ambasador. Pot să spun că sunt tip care înoată din când în când, un puști banal care face lucruri extraordinare, alături de oamenii extraordinari din echipa sa”, a declarat tânărul , după finala de miercuri seara, la TVR 1.

David a menționat că nu s-a pregătit în mod special pentru această ediţie a Campionatelor Mondiale.

Acesta nu a fost un concurs pentru care m-am pregătit extraordinar de tare. Asta mă face şi mai optimist pentru ce se poate întâmpla în viitorul apropiat. Însă aş minţi dacă aş spune că nu am fost într-o formă competiţională bună. Am fost, numai că nu ştiam. Şi cred că e un lucru bun că pot să mă surprind în continuare. Eu sunt un puşti care înoată repede, un tip banal care e capabil să facă lucruri extraordinare şi să inspire oameni. Alături de oamenii extraordinari din spatele lui. Înotul este un sport foarte sănătos, şi fotbalul este, bineînţeles. Eu susţin orice sport, orice copil şi părinte. Sportul este cel mai bun ambasador. Iar o populaţie educată din punctul ăsta de vedere este o populaţie sănătoasă şi gata să înfrunte şi probleme din alte domenii. Cred că unchiul meu mi-a spus „Romanian missile”( n.r. racheta românească, el mai comenta la postări (n.r. – pe reţelele de socializare). Îmi place să mi se spună aşa dacă reuşeşte să inspire lumea”, a mai spus sportivul.

Performanțele reușite acum de David Popovici nu au apărut peste noapte. În 2021, el a fost desemnat de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern sportivul anului în 2021, alături de el fiind desemnat sportivul anului şi Robert Glinţă.

În 2021, la JO din Japonia, David Popovici a încheiat pe locul 4 proba de 200 m liber şi pe poziţia a şaptea, cea de 100 m liber, iar la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 metri), el a câştigat medalia de aur în proba de 200 m liber.

În plus, la Europenele de înot pentru juniori de la Roma, David Popovici a câştigat aurul la 100 m liber (cu nou record mondial), 200 m liber (nou record mondial în semifinale) şi 50 m liber, precum şi o medalie de argint în proba masculină de ştafetă 4×100 m liber, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

Autor: Mihai Colț
Foto: FRNPM