19 august 2022
27.7 C
București

Pulsul afacerilor din IT: Companii mari vor să investească în România. Provocări și evoluții

De citit...

România este un adevărat magnet pentru giganții din IT, iar în ultima perioadă tot mai multe companii mari și-au manifestat interesul față de intrarea pe piața românească. Membrii Clusterului Smart Alliance Technology Cluster fac o analiză a modului în care a evoluat piața, în ultima perioadă, atât din perspectiva cererii de servicii IT, cât și din perspectiva provocărilor cu care jucătorii din industrie se confruntă. 

Serviciile de IT o componentă importantă în tot mai multe activități economice

Tehnologia informației este în prezent un element important în multe activități economice, iar componenta software și servicii IT, baza de dezvoltare a economiei digitale, contribuie consistent și consecvent la PIB-ul României.  „Avantajele cu care vine industria IT prin eficientizarea proceselor și optimizarea acestora fac investițiile de acest tip tot mai atractive nu doar pentru companiile mari, ci tot mai mult pentru firmele de mărime medie și mică.”, explică Ileana Vlad, CEO Smart Alliance Technology Cluster.

La rândul său, Valentin Negroiu, CEO Digi-Soft, subliniază faptul că, în ultimii ani, se observă o creștere accelerată a cererilor noi de digitalizare și automatizare a proceselor operaționale necesare atât în zona de depozitare din Industria Logistică, cât și în cea a Transporturilor. „Clienții mici și medii înțeleg beneficiile unei Soluții de Gestiune Depozit (WMS) și se concentrează pe optimizarea proceselor, controlul și trasabilitatea acțiunilor astfel încât să obțină în final eficientizarea care este de fapt necesară în business pentru a reduce costurile, a optimiza nevoia de personal astfel încât să devină competitivi în piață și să ofere servicii de nivel calitativ înalt.”, argumentează specialistul.

În acest context, Valentin Negroiu menționează faptul că evoluția business-ului pe care îl coordonează este pozitivă, iar parteneriatele încheiate în ultimii doi ani și metodologia de organizare eficientă confirmă că DIGI-SOFT este în acest moment un partener stabil, cu perspectivă pe termen lung.

Cu toate că avem la granițele țării un război în derulare și suntem afectați în mod direct deoarece derulam o implementare în Ucraina pentru unul dintre proiectele demarate în 2021, estimăm că anul acesta vom avea creștere a cifrei de afaceri de 30% YOY”, atenționează CEO-ul DIGI-SOFT.

Și compania Globema, care oferă soluții de inventariere și documentare rețele, lucrători de teren, utilizarea hărților profesionale, a înregistrat „o crestere continuă, cu o cerere susținută pentru serviciile și soluțiile oferite. În prima parte a anului acesta business-ul a fost relativ constant comparativ cu anul trecut, aceeași perioadă.”, comentează Cosmin Albu, Business Development Director Globema

Serviciile publice fac pași spre digitalizare

În România, chiar dacă în ultimii ani se observă o evoluție în utilizarea instrumentelor de e-guvernare, domeniul serviciilor publice electronice rămâne insuficient dezvoltat, așa cum reiese în mod obiectiv din clasamentele internaționale.Odată cu acomodarea cetăţenilor cu platformele online de relaționare cu instituțiile publice, interesul pentru alternativele digitale este în creștere. O treime din municipii și cinci primării de sector din București folosesc în prezent modulele platformei digitale, aplicația noastră fiind folosită de peste 6000 de utilizatori din peste 400 de instituții și gestionând 25% din obligațiile de plată ale contribuabililor la nivel național”, precizează Simona Ilie, Director de Dezvoltare Integrisoft Solutions.

În schimb, Ileana Vlad atrage atenția că soluțiile digitale create de companiile de software și IT au devenit vitale pentru viața personală și profesională de zi cu zi. Ele susțin rezolvarea celor mai simple sau complexe activități, înlesnind colaborarea și comunicarea, creând noi oportunități de dezvoltare. „Creșterea pieței de e-commerce, posibilitatea de a depune solicitări online în majoritatea instituțiilor publice, dezvoltarea proiectelor de telemedicină, creșterea numărului și a valorii tranzacțiilor de plată sunt doar câteva dintre direcțiile de digitalizare susținute de industria de software și servicii”, mai spune CEO – ul Smart Alliance Technology Cluster.

Cele mai importante proiecte ale companiilor membre Smart Alliance Technology Cluster au integrat dezvoltări în zona publică, în zona de e-commerce și blockchain, managementul de personal, dar și în optimizarea proceselor.

În perioada anterioară focusul nostru a fost să mărim portofoliul de clienți în plan extern. În acest sens, în prima parte a anului am reușit să finalizăm implementarea unei soluții de online supplier booking (Soluției DIGI1–SBO) pentru o companie care activează în piața din Grecia. Soluția ajută clienții să își organizeze eficient livrările la locațiile de desfacere finale (magazine) și în cele centralizate (Depozite) prin automatizarea proceselor de rezervări astfel încât întreg lanțul de aprovizionare să poată beneficia de trasabilitate ON LINE, iar în cazul apariției unor probleme acestea să poată fi rapid observate și rezolvate.  Tot pe plan extern lucrăm în acest moment la un alt proiect de implementare a unei soluții de warehouse management sistem (DIGI1–WMS) pentru automatizarea și eficientizarea operațiunilor în 3 (trei) depozite ce aparțin unui client care activează în piața din Republica Moldova. Soluția este ușor de adaptat și poate fi personalizată în funcție de nevoile beneficiarului. Pentru a optimiza procesele end-to-end, DIGI1-WMS conține un modul de API-uri ușor de integrat cu ERP-ul Client sau cu alte soluții din lanțul de aprovizionare, precum transportul, managementul spațiului și managementul comenzilor.”, detaliază Valentin Negroiu.

Una dintre reușitele importante ale companiei în 2021 a fost finalizarea proiectului de digitalizare a Primăriei Municipiului Călărași, câștigat de Integrisoft în 2019, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA). Valoarea totală a proiectului a fost de peste 2,9 mil. lei. În urma implementării soluțiilor digitale în cadrul Primăriei Călărași, instituția a primit Premiul de Excelență în Digitalizare la Gala AMR 2021. În ultimii doi ani, Integrisoft Solutions a implementat mai multe proiecte de digitalizare finanțate din fonduri europene, având o contribuție majoră la debirocratizarea sistemului administrativ pentru cetățenii din mai multe orașe și municipii”, completează Simona Ilie.

Marile provocări pentru industria IT

Odată cu dezvoltarea industriei IT crește și numărul provocărilor cu care domeniul se confruntă.

Deficitul de specialiști reprezintă o problema majoră la nivel global, iar competiția pentru atragerea capitalului uman calificat rămâne una dintre principalele provocări ale industriei.

În plus, „dezvoltarea economiei digitale are nevoie ca statul român să își asume rolul de stakeholder  și să se implice activ în valorificarea potențialului neexploatat de creștere a industriei punând un accent sporit pe inovație și pe dezvoltarea unui ecosistem prosper de startup-uri tehnologice. Pe termen mediu și lung, avem nevoie de susținerea inovației și a antreprenoriatului tehnologic și trebuie să renunțăm la promovarea industriei prin prisma resursei umane ieftine,”punctează Ileana Vlad.

Totodată, Ștefan Grigore, Partener al Diviziei de Consultanță financiară și finanțări nerambursabile, OMEGA Consulting, parte a companiei OMEGA Trust, aduce în discuție faptul că, pentru noua perioadă de finanțare există o susținere amplă a sectorului IT&C și a activității de digitalizare în general. Fie că vorbim de Fondurile UE 2021-2027, PNRR, Programele din zona de agricultură sau Fondurile Norvegiene, sectorul IT și digitalizarea reprezintă unul din subiectele centrale ale noilor politici de finanțare. „Evidențiem în acest sens PNRR (Programul National de Redresare și Reziliență) unde în perioada imediat următoare este așteptată lansarea Programului Național pentru Digitalizarea IMM-urilor. Acesta va susține prin intermediul unui buget de 315 milioane de euro digitalizarea IMM-urilor printr-o paletă largă de activități cum ar fi achiziția de programe informatice, implementare de soluții software (ERP, CRM, WMS, etc.), soluții în zona de securitate IT, achiziție echipament hardware necesare, soluții pentru automatizarea diferitelor procese sau servicii IT conexe. Acest program este estimat să creeze o cerere susținută pentru serviciile oferite de companiile ce activează în industria IT, contribuind astfel la reducerea decalajelor pe care companiile din România le au în comparație cu media UE”, declară Partenerul OMEGA Consulting.

Până în prezent membri Smart Alliance au accesat diverse programe de finanțare cea mai mare parte în zona de fonduri europene, în special prin Programul Operațional Competitivitate, granturile cumulate accesate de aceste companii depășind 15 milioane de euro.

Apreciem că cea mai importantă măsură pe care statul o poate avea în vedere este urgentarea lansării noilor programe de finanțare adresate sectorului IT atât din perspectiva cererii (IMM-urile care folosesc soluții IT), cât și a ofertei (companiile locale care produc soluții IT sau prestează servicii în această industrie). Fie că vorbim de Fondurile UE 2021-2027, Fondurile din PNRR sau diverse scheme de ajutor de stat, este esențial ca aceste finanțări să fie anunțate din timp, predictibile, iar companiile să poată avea un orizont clar de pregătire. În acest sens, Smart Alliance se implică activ în procesul de consultare publică al noilor programe de finanțare susținând interesele membrilor săi și ale industriei IT prin promovarea unor reguli simple și a unor cerințe de punctaj care să favorizeze selectarea unor proiecte competitive din punct de vedere al fezabilității tehnice”, conchide Ștefan Grigore.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei/ Smart Alliance Technology Cluster

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img