7 decembrie 2023
0.2 C
București

Protest extrem. Personalul TESA ar putea bloca acordarea salariilor în spitale

Personalul nemedical din SĀNĀTATE (TESA ) anunță că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă Guvernul va continua să ignore cu desăvârșire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcționa. Astfel, proteste spontane de avertizare ar putea începe în spitalele publice, în orice moment. 

Considerăm o sfidare faptul că marți, 14 noiembrie 2023, personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea și întreținerea spitalelor, a fost din nou „eliminat” din Proiectul Legislativ(PLX 172/2023), proiect privind modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătății. În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat (2.500 salariați). Prin urmare, amendamentul adoptat de Senat și pentru personalul nemedical – TESA-Administrativ ( 30.000 de salariați) a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților. Dacă aceste soluții se pot găsi doar când se pornesc acțiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci și personalul TESA este dispus ca după ani și ani de frustrări „să pună pixurile jos” , constatând că altfel va rămâne și în continuare ignorat la infinit, pe post de Cenușăreasă a sistemului sanitar ,„trimisă la colț” cu fiecare ocazie legislativă.”, atrag atenția reprezentanții Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate.

Sindicaliștii mai susțin că personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a Salarizării și exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor șapte ani în comparație cu personalul medico-sanitar, îndurând permanent o umilință și o discriminare salarială care nu se întâlnește în niciun alt sistem sanitar din UE.

De asemenea, mai acuză faptul că odată cu adoptarea OUG 63/2023- personalul nemedical Tehnic -Economic și Administrativ (TESA) a fost din nou exceptat de la stimulentele acordate doar pentru personalul medico-sanitar.

Precizăm că din această categorie de personal fac parte atât salariați cu studii superioare (ex :economiști, juriști, ingineri), cât și colegi cu studii medii și muncitori. În condițiile în care în prezent nu putem avea nicio garanție că discriminarea din Sănătate va fi într-adevăr eliminată, în noua lege a salarizării (care, oricum, se pare că se va aplica cel mai devreme în anul 2025), Uniunea TESA din Sănătate solicit Guvernului si Parlamentului să găsească de urgență o soluție de compensare a personalului nemedical din spitale, așa cum a găsit și pentru personalul din CNAS. Solicităm, de asemenea, soluții pentru ca niciun venit în plată să nu scadă în spitalele de monospecialitate, în urma aplicării Legii „Austerității” (Legea nr. 296/2023). Cerem și soluții pentru ca salariile personalului nemedical  să fie indexate cel puțin cu nivelul inflației, care la acest moment atinge cote alarmante”, se mai arată în comunicatul transmis de organizația sindicală.

Autor: Sofia Filip
Foto: Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei