6 decembrie 2022
3.9 C
București

Proiectele de sustenabilitate pot intra sub incidența regulilor de concurență. Ce trebuie să verifice operatorii economici?

De citit...

Avocații PeliPartners menționează că operatorii economici pot decide atingerea obiectivelor de sustenabilitate atât unilateral, cât și în comun, la nivelul uneia sau mai multor industrii, iar deciziile trebuie structurate astfel încât să asigure manifestarea concurenței pe piață.

Sustenabilitatea a devenit unul dintre principalele obiective urmărite la acest moment la nivel european, un subiect prioritar pe agenda instituțiilor publice și a operatorilor economici, fie că avem în vedere măsuri de combatere a schimbărilor climatice și a poluării, utilizare limitată a resurselor naturale sau promovarea unei alimentații sănătoase.

Obiective de sustenabilitate stabilite în comun de concurenți

Colaborarea între mai mulți operatori economici poate fi necesară fie pentru că deciziile individuale presupun riscuri care pot descuraja companiile, fie pentru că, individual, companiile nu ar avea suficiente resurse pentru a implementa schimbările necesare. Așa cum reamintește Comisia Europeana în proiectul vizând noile orientări privind acordurile de cooperare orizontale, proiectele comune în acest domeniu nu pot eluda regulile de concurență pentru simplul motiv că sunt necesare pentru urmărirea unui obiectiv de durabilitate”, explică Oana Bucșa, Senior Associate PeliPartners.

Concurenții nu pot stabili în comun modul în care costurile crescute rezultate ca urmare a adoptării unui standard de durabilitate se pot transfera către clienți, și nu pot exercita presiuni în comun asupra unor operatori economici terți pentru a nu comercializa produse care nu respectă un anumit standard de durabilitate, arată experții casei de avocatură.

Cu toate acestea, nu toate acordurile dintre concurenți privind sustenabilitatea ridică probleme de concurență, acestea fiind permise dacă nu afectează parametri ai concurenței precum prețul, cantitatea, calitatea, diversitatea sau inovarea:

 • acordurile care vizează comportamentul intern al operatorilor economici, precum convenirea de măsuri pentru a elimina materialele plastice de unică folosință din spațiile lor comerciale, pentru a nu depăși o anumită temperatură ambiantă în clădiri sau pentru a limita numărul de materiale tipărite pe zi;
 • crearea unei baze de date care să conțină informații despre furnizorii / distribuitorii care își desfășoară activitatea în mod sustenabil, fără a se impune părților implicate să achiziționeze sau să vândă de la / către respectivii furnizori / distribuitori;
 • acordurile dintre concurenți privind organizarea de campanii de sensibilizare, dar care nu constituie publicitate în comun pentru anumite produse.

Chiar și atunci când proiectele comune de sustenabilitate afectează unul sau mai mulți parametri ai concurenței, acestea ar putea să fie exceptate de la aplicarea regulilor de concurență în măsura în care verifică o serie de cerințe, respectiv:

 • conduc la creșteri ale eficienței obiective și justificate, precum utilizarea unor tehnologii de producție mai curate, produse de o calitate mai bună, o infrastructură mai rezilientă;
 • sunt indispensabile pentru realizarea beneficiilor și restricțiile impuse prin acestea nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor de durabilitate;
 • aduc consumatorilor de pe piață beneficii semnificative în materie de durabilitate, precum alimente mai sănătoase, produse care reduc poluarea, care să compenseze restricțiile aduse concurenței;
 • companiile continuă să concureze puternic cu privire la cel puțin un parametru important al concurenței.

Proiecte de sustenabilitate stabilite unilateral

Deciziile unilaterale ale unui operator economic ar putea de asemenea să antreneze riscuri în materie de concurență atunci când acesta se află într-o poziție dominantă (prezumată atunci când cota de piață depășește 40%), arată analiza PeliPartners.

În legătură cu sustenabilitatea, ar putea prezenta riscuri comportamente unilaterale precum:

 • refuzul de a contracta cu anumiți operatori economici care nu respectă cerințe specifice în materie de durabilitate;
 • creșterea prețurilor produselor pentru a acoperi costuri de mediu sau alte costuri antrenate de obiective de durabilitate;
 • aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor prețuri inegale în funcție de impactul produselor asupra mediului;
 • vânzarea grupată a unor produse ecologice, etc.

„Astfel de comportamente unilaterale ar putea, în principiu, să fie justificate de urmărirea unor obiective privind durabilitatea, însă doar dacă se demonstrează, similar cu cerințele aplicabile pentru exceptarea individuală a acordurilor, că acestea au dus la eficiențe sporite și au fost indispensabile pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate, că beneficiile aduse compensează orice efecte negative asupra concurenței și că aceste comportamente nu conduc la eliminarea concurenței eficiente”, explică Oana Bucșa.

CITEȘTE ȘI: Directorul de sustenabilitate, în ascensiune rapidă

Cerințe de sustenabilitate în relația dintre neconcurenți

PeliPartners arată că riscurile de concurență pot rezulta inclusiv din acorduri între operatori economici care operează la niveluri diferite ale lanțului de producție sau de distribuție.

Un exemplu este acela în care un distribuitor cu amănuntul îi solicită furnizorului să accepte condițiile sale de sustenabilitate sau în care, pe lângă această solicitare, îi impune să nu contracteze cu alți cumpărători care nu respectă acele condiții de sustenabilitate.

„Reamintim că acordurile de furnizare și distribuție de bunuri și servicii între neconcurenți pot fi exceptate de la interdicțiile în materie de concurență în măsura în care respectă anumite cerințe de cotă de piață, respectiv aceasta nu depășește 30% pentru fiecare dintre părțile la acord, și nu conțin restricții grave, vizând impunerea prețului de revânzare sau restrângerea clienților/ teritoriilor de vânzare”, atrage atenția Veronica Bulmez, Associate PeliPartners.

În același timp, urmărirea unor obiective de sustenabilitate ar putea să justifice încheierea unui acord care restrânge concurența, dacă este demonstrată îndeplinirea condițiile de exceptare individuală precizate anterior.

Casa de avocatură recomandă ca operatorii economici să contacteze autoritatea de concurență de la o fază incipientă a proiectelor de sustenabilitate cu potențial impact asupra parametrilor de concurență, pentru a discuta și adresa eventualele riscuri asociate acestora.

Autoritățile de concurență din state membre ale Uniunii Europene au început deja să ofere consiliere companiilor în privința unor proiecte vizând sustenabilitatea, fără a permite însă ca aceste proiecte să fie folosite drept justificare pentru limitarea parametrilor de concurență.

Autor: Ioana Andrei
Foto: PeliPartners

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care sunt cele mai mari amenințări la adresa derulării unor afaceri

Cele mai mari ameninţări la adresa derulării afacerilor în următorii doi ani, în ţările G20, sunt reprezentate de impactul inflaţiei rapide, al crizei datoriilor...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img