7 octombrie 2022
17.2 C
București

Programul de testare a hepatitelor virale a ajuns în județul Teleorman

De citit...

Cel mai amplu program de screening pentru depistarea hepatitelor virale din România a fost lansat în județul Teleorman. Campania de testare se va derula pe o perioadă de șase luni începând cu luna septembrie a acestui an, prin intermediul celor 28 de cabinete de medicină de familie afiliate și se va finaliza în luna martie 2023.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane adulte (peste 18 ani) care au domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia. Conform cerințelor impuse de Comisia Europeană, minim 60% din totalul persoanelor testate trebuie să aparțină unei categorii vulnerabile.

Grupurile vulnerabile sunt: persoane sărace (angajate, mai ales necalificate, la intrarea în intervenție media venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, șomere, inactive, persoane beneficiare ale venitului minim garantat), persoane care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament, persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost, persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, persoane care au copii cu dizabilități, persoane din familii monoparentale, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri și alte substanțe toxice, persoane victime ale violenței domestice, persoane victime ale traficului de ființe umane.

Toate datele persoanelor testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite, gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică. Analiza și interpretarea acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile de sănătate publică în domeniul eradicării hepatitelor virale.

Profesor Dr. Liliana Gheorghe – managerul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a explicat importanța acestui proiect: “„Dupa un an de la demararea campaniei de testare am reușit sa ajungem la aproape 100.000 de persoane. Cu suportul medicilor de familie implicați pană acum în proiect în cele șase județe unde campania s-a desfășurat sau este în curs, am reușit sa depistăm 2.165 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C. Observăm o prevalență medie de 2.18% până acum, raportat la numărul persoanelor testate în proiect, cu rate mai mici în județele Dolj și Prahova, de 1.90%, respectiv 1.97% și mai ridicate în județele Dâmbovița și Argeș, de 2.45%, respectiv 2,38%.  Conform datelor centralizate în aceste luni de campanie observam în toate județele un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatitic B în populația activă până în 54 de ani. În ceea ce privește virusul hepatitic C, acesta este mai prezent la pacienții depistați de peste 54 de ani. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.”

În cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD sunt eligibile pentru a participa la programul de screening doar persoanele care au peste 18 ani  și domiciliul într-unul dintre județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt  sau Vâlcea. Nu sunt eligibile gravidele și persoanele lipsite de libertate.

Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți. Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional  Capital Uman 2014-2020.

Autor: Sofia Filip
Foto: Consiliul Județean Teleorman
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img