23 septembrie 2023
19.2 C
București

Profesorii nu vor pomeni, vor respect!

Guvernul insistă în continuare să le ofere profesorilor prime, în locul majorărilor salariale cerute de aceștia. La negocierile de marți, de la Palatul Victoria, Executivul a venit în fața reprezentanților dascălilor cu propunerea de a acorda prime de 4.000 de lei pentru personalul didactic şi de 1.500 de lei pentru cel nedidactic. Promisiunea guvernanților a fost aceea de a emite o ordonanță de urgență prin care sumele respective sunt acordate în două trașe.

Discuțiile între părți s-au purtat în timp ce mii de sindicaliști erau în stradă, în Piața Victoriei. Alte mii de cadre didactice protestau în marile orașe din țară.

Cum Executivul nu a acceptat solicitările dascălilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, cadrele didactice au decis să-și continue greva generală.

Odată ieșiți de la negocieri, liderii sindicali însoțiți de protestatari au plecat în mars către Palatul Cotroceni. De altfel, profesorii au cerut intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis.

Cererea noastră şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri (n. r. luni): aplicarea articolului 12 din Legea 153 nu se acceptă. Este vorba de o creştere de 20% a salariilor”, a arătat Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator”, a completat, la rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Acțiunile de protest ale cadrelor didactice sunt susținute atât de elevi, cât și de studenți, organizațiile care îi reprezintă pe tineri exprimându-și solidaritatea cu profesorii.

Petre Țuțea: „Profesorul este fabricant de oameni” 

Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul se aseamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi, îl spală și face mobilă de lux,” spunea Petre Țuțea despre una dintre cele mai nobile dintre profesii.

Dascălii sunt cei care ne creionează, alături de familie, viitorul parcurs în viață, ajutându-ne să ne formăm ca oameni.  Din acest motiv ar trebui să le purtăm recunoștință și respect, iar societatea ar trebui să le redea locul pe care îl ocupau în alte vremuri.

După Revoluția din 1989, statutul profesorului român s-a modificat profund, dascălii fiind marginalizați de societatea care cândva le purta un mare respect.  Vina pentru această situație o poartă statul, care deși susține că Educația este prioritate națională, nu face nimic pentru a dovedi acest lucru.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”/ Fedrația Sindicatelor Libere din Învăţământ

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei