Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a aprobat recunoaşterea oficială a ocupaţiei de enolog în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), în urma solicitării înaintate în 2024 de Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).
„Este un moment istoric pentru industria vinului din România. Până acum, specialiştii din acest domeniu erau încadraţi ca ingineri horticoli sau ingineri din industria alimentară. Această reuşită nu este doar despre recunoaştere administrativă, ci despre viitorul industriei noastre, deoarece profesioniştii din domeniu au, de acum, un statut clar, aliniat la standardele internaţionale”, a declarat Mihai Baniţă, directorul executiv al ADAR.
Enologia – sau oenologia, variantă mai răspândită, derivată din cuvintele greceşti oinos (vin) şi logos (ştiinţă) – este disciplina care se ocupă cu studiul şi crearea vinurilor.
Conform fişei descriptive depuse de ADAR, enologul este specialistul care supraveghează procesul de producţie a vinului, de la recoltarea strugurilor până la îmbutelierea produsului final. Acesta asigură calitatea şi specificitatea vinurilor, fiind responsabil de monitorizarea procesului de fermentare, alegerea tehnicilor optime de vinificaţie şi aplicarea celor mai noi tehnologii în producţie.
Enologul trebuie să posede cunoştinţe avansate de chimie, microbiologie şi tehnologie, alături de o înţelegere profundă a industriei vitivinicole.
Ocupaţia de enolog a fost introdusă în COR sub codul 214539, fiind inclusă în grupa de bază 2145 – Ingineri chimişti. Până la publicarea oficială în Monitorul Oficial al României, codul poate fi utilizat cu titlu provizoriu.
Introducerea acestei ocupaţii în COR sprijină şi educaţia şi formarea profesională, deschizând noi oportunităţi pentru specialiştii din domeniu de a se perfecţiona şi de a contribui la inovaţiile din industria vinicolă. Astfel, România îşi va putea întări poziţia ca un jucător important pe harta mondială a vinului, iar enologii pot deveni adevăraţi ambasadori ai vinurilor româneşti.