27 septembrie 2022
18.1 C
București

Procedura de înmatriculare a autovehiculelor se simplifică

De citit...

Procedura de înmatriculare a autovehiculelor se simplifică. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunță că a fost publicat în Monitorul Oficial al Ministrului Afacerilor Interne, în care este prevăzută crearea premiselor pentru furnizarea serviciilor online la unele operaţiuni.

Documentul menționat prevede furnizarea serviciilor online la operaţiunile de eliberare duplicat certificat de înmatriculare, radiere din oficiu sau păstrare combinaţie număr de înmatriculare.

Ordinul mai prevede posibilitatea înmatriculării unui vehicul nou de către operatorul economic care are ca obiect de activitate vânzarea vehiculelor noi, în numele cumpărătorului, în baza unui contract de mandat încheiat între aceştia.

De asemenea, va avea loc eliminarea unor documente pentru următoarele operaţiuni:

  • duplicat al certificatului de înmatriculare (cartea de identitate a vehiculului),
  • înmatriculare/transcriere (fişa de înmatriculare),
  • precum şi instituirea verificării conformităţii plăcilor cu număr de înmatriculare pentru care deţinătorul şi-a exprimat opţiunea de păstrare, cu standardele în vigoare şi calitatea acestora.

În plus, se extinde sfera solicitanţilor care pot beneficia de autorizaţii de circulaţie pentru probe şi clarificarea situaţiei categoriilor de vehicule supuse înregistrării la nivelul primarului localităţii prin armonizarea cu prevederile actului normativ de rang superior.

Ordinul de ministru mai prevede stabilirea unui flux de autorizare provizorie limitată la cinci zile pentru vehiculele care nu prezintă documente de înmatriculare anterioare – în original, perioadă ce poate fi prelungită până la 90 de zile numai cu obţinerea unei certificări a identităţii de la autoritatea competentă (RAR).

Recomandăm solicitanţilor serviciilor publice să consulte listele documentelor necesare pe operaţiuni de înmatriculare, transcriere, radiere, autorizare provizorie, eliberare duplicat, etc., publicate pe site-ul www.drpciv.ro, înainte de prezentarea la sediile acestora în vederea depunerii documentelor”, anunță DRPCIV.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img