1 iulie 2022
36.3 C
București

Prin intermediul Programului de tabere „ARC”, tinerii din Diaspora redescoperă România

De citit...

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o nouă ediție a Programului de tabere „ARC”, un program cu tradiție în susținerea identității lingvistice și culturale a românilor de pretutindeni.

Astfel, miercuri, 25 mai, a fost semnat Protocolul de colaborare dintre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului, privind organizarea Programului de tabere „ARC” – ediția 2022 pentru românii din afara granițelor, în prezența secretarului de stat Gheorghe Cârciu și a miniștrilor Gabriela Firea și Carol-Eduard Novak.

Într-un an plin de provocări, am reușit să reluăm un program atât de important pentru românii noștri din afara granițelor țării. Având în vedere accesul dificil la educație din ultima perioadă, vom acorda prioritate elevilor români din Ucraina”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.

În perioada 18 iulie – 22 august 2022, tinerii români de pretutindeni vor avea șansa să redescopere România prin intermediul activităților organizate în cadrul Programului ARC. Atelierele la care vor putea participa se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română și pe îmbogățirea cunoștințelor despre istoria, cultura și civilizația românească. De asemenea, vor fi organizate și excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Taberele ARC de anul acesta se vor desfășura în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț, și Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile.

La ediția din acest an sunt invitați să participe peste 1.200 de elevi, studenți, tineri și profesori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din Diaspora.

Programului de tabere „ARC”.

Acest program, iniţiat de DRP şi destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement Oglinzi, jud. Neamţ, în perioada 18 iulie-22 august a.c. și Sângeorz -Băi, jud. Bistrița-Năsăud, în perioada 18 iulie –  15 august a.c., în serii consecutive de câte şapte zile.

La Oglinzi, vor fi organizate cinci serii a câte șapte zile în perioadele: 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august, 8-15 august, 15-22 august 2022.

La Sângeorz-Băi, vor fi organizate patru serii a câte șapte zile în perioadele : 18-25 iulie, 25 iulie-1 august, 1-8 august, 8-15 august 2022.

La ediția din acest an sunt invitați să participe 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora.

Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească. De asemenea, în două din cele șapte zile, vor fi organizate excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă.

Grupurile se vor constitui cu spijinul misiunilor diplomatice şi a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

Criteriile de selecţie obligatorii pentru participanţii la Programul „ARC” sunt următoarele:

  • sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți sau tineri cu vârsta până în 35 de ani);
  • au cunoştinţe de bază ale limbii române;
  • și/sau au câștigat un loc în tabără la ediția online ARC 2021.

Criteriile orientative în realizarea cu prioritate a selecției:

  • au prioritate cei care participă pentru prima dată la programul „ARC”;
  • sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
  • au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti;
  • sunt membrii activi sau simpatizanţi ai mediului asociativ românesc din ţările de reşedinţă şi se implică în activitatea acestora;
  • să se constituie în grupuri de cel puţin 9 elevi, cu un însoţitor persoană adultă;
  • îndeplinesc toate cerinţele pentru deplasarea în România (au paşaport, viză, aviz epidemiologic etc.).

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este recomandat ca grupul să se constituie din minimum nouă copii şi este obligatoriu să fie însoţit de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa acestora.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere. De asemenea, DRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

În 2022, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 230 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 17 iunie 2022, direct la DRP sau la misiunile diplomatice, la următoarea adresă de e-mail taberearc@dprp.gov.ro. În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi realocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice selecția va fi realizată cu ajutorul misiunilor diplomatice și a mediului asociativ.

Pentru înscrieri, este necesar să transmiteți toate informațțile solicitate în tabelul anexat aici:  Model date necesare ARC

Autor: Bella Steriadis
Foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img