7 decembrie 2023
0.2 C
București

Primul program de master din România în securitate cibernetică, acreditat de EIT Digital

Primul program de master în limba engleză din România în „Securitate Cibernetică”, acreditat de EIT Digital, este organizat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. Programul este menit să pregătească viitorii specialişti în acest domeniu de o importanţă vitală în contextul trecerii la societatea informaţională.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Matematică şi Informatică, a iniţiat din anul universitar 2023-2024 un program de master în limba engleză în „Securitate Cibernetică”, menit să pregătească viitorii specialişti în acest domeniu de o importanţă vitală în contextul trecerii la societatea informaţională. Cursurile noului program încep în luna octombrie a.c., odată cu anul universitar 2023-2024, admiterea aducând o concurenţă peste aşteptări. Peste 40 de studenţi, inclusiv din străinătate, admişi în cadrul programului vor deveni specialişti în domeniul Securităţii Cibernetice, candidaţii admişi putând opta inclusiv pentru a studia un an universitar la alte universităţi de renume din Europa”, anunță UBB.

Programul este primul şi momentan singurul program de master din România acreditat de către EIT Digital, fiind astfel recunoscut şi pe plan internaţional, UBB fiind susţinută în dezvoltarea şi implementarea lui de Computacenter, un partener tehnologic de renume.

În condiţiile unei lipse acute de specialişti în domeniul securităţii cibernetice, ale unui vid de cunoaştere şi ale subestimării pericolelor aduse de ameninţările din domeniu, programul este menit să formeze specialişti în domeniul Securităţii cibernetice pentru a umple acest vid, planul de învăţământ fiind atent construit pentru a asigura formarea competenţelor fundamentele în domeniul securităţii cibernetice cu scopul satisfacerii cerinţelor pieţei muncii în acest domeniu”, precizează reprezentanții UBB.

Facultatea de Matematică şi Informatică este cea mai mare facultate de Informatică din România, caracterizată prin tradiţie, excelenţă inclusivă, colectiv profesoral specializat, plan de învăţământ conform paradigmei scientist-practitioner, infrastructură de calcul performantă. Colaborările cu industria de profil şi EIT Digital au reprezentat pilonii de bază în propunerea acestei noi specializări de masterat. Noua strategie educaţională a UBB va integra cunoştinţele şi expertiza acumulate de studenţi prin sistemul de micro-credenţiale, dovedindu-şi flexibilitatea şi deschiderea spre cooperare internaţională.

Prin acest program UBB vine în întâmpinarea nevoilor societăţii şi a temelor ‘hot topic’ din domeniu. Şi vine în stilul caracteristic, adică cu un program academic organizat după cele mai bune standarde internaţionale, organizat într-o limbă de circulaţie internaţională, cu parteneri profesionali de prestigiu şi acreditat în reţeaua de prestigiu a European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital). Iar acest lucru se vede deja prin numărul mare de masterazi, din ţară şi din străinătate, care fac deja parte din comunitatea UBB”, explică rectorul UBB, prof univ dr Daniel David.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei