2 decembrie 2023
13.9 C
București

Prime de instalare pentru profesori. Ce drepturi vor avea dascălii prin noile legi ale Educației

Noile legi ale educației vor aduce schimbări majore în sistemul de învățământ. Printre ele se înscriu și o serie de drepturi pentru profesori.

De exemplu, cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară.

De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a noului cadrul legislativ, se vor aloca sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat, nu de la primării. În acest fel se încearcă evitarea eventualelor blocaje sau întârzieri.

O altă schimbare are în vedere reducerea normei didactice cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.

Profesorii și învățătorii vor beneficia în momentul pensionării de o primă echivalentă cu două salarii de bază.

CITEȘTE ȘI: Greva generală din Educație continuă!

Totodată, directorii unităților de învățământ și inspectorii vor beneficia de un concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă. Legiuitorul a avut în vedere că în aceste cazuri este vorba despre asumarea unor responsabilități și despre un volum de muncă suplimentar.

În cazul cadrelor didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivelul unităţii de învăţământ se va aplica o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei