7 octombrie 2022
17.2 C
București

Primăria București va bloca mașinile șoferilor care nu-și plătesc taxa de parcare

De citit...

Bucureștiul va avea, începând cu 15 august, un nou regulament în ceea ce privește parcările. Astfel, de la mijlocul acestei luni, șoferii sunt obligați să plătească dacă vor să aibă mașinile în siguranță. În cazul în care sunt încălcate regulile de parcare, se vor aplica amenzi, iar dacă problema persistă, vor fi blocate roţile.

Anunțul a fost făcut de primarul Nicușor Dan, care a menționat că scopul regulamentului de parcare nu este acela de a strânge bani la buget, ci de a elibera zone foarte aglomerate din Bucureşti şi a stimula oamenii să folosească transportul public, pentru a avea un mediu mai curat.

La rândul său, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu (PNL), a explicat modul în care va funcționa noul sistem de parcare pentru Bucureşti și care sunt tarifele pe care şoferii vor fi nevoiţi să le plătească pentru a parca maşina în siguranţă. El a subliniat faptul că sunt tarife diferenţiate pentru parcările de reşedinţă, administrate de primăriile de Sector şi locurile de parcare administrate de Primăria Generală Bucureşti.

În Municipiul Bucureşti există două tipuri de locuri de parcare, cele de reşedinţă atribuite de primăriile de sectoare, la tarife de 400-600 de lei şi vorbim de locurile de parcare care sunt administrare de Primăria Municipiului Bucureşti, acele locuri de parcare trasate cu albastru.  Noi nu ne atingem sub nicio formă de locurile de parcare de reşedinţă pe care cetăţenii le au şi le vor utiliza  în continuare, an de an, la tarifele la care le-au preluat de la primăriile de Sector”, a detaliat Bujduveanu.

Astfel, riveranii vor plăti un tarif preferenţial de 1,6 lei pentru o noapte de parcare.

Ce aducem nou în această politică de parking, vorbim de crearea de noi beneficii pentru riveranii care  astăzi nu au putut să preia un loc de parcare, fiindcă s-au epuizat în proximitatea casei, acele locuri de parcare de reşedinţă şi venim cu un tarif preferenţial la un preţ de 1,6 lei/zi pentru ora 19.00 – 07.00, un loc de parcare cu rezervare în zona casei”, a spus Stelian Bujduveanu.

El a atras atenția că pentru locurile de reşedinţă, în schimb, tariful este diferit.

Tariful va fi de 50 de lei/lună pentru rezervare, pentru locul de reşedinţă. Rezervarea este în intervalul 19.00- 07.00. În rest, există un tarif de zi, pentru riverani, care se ridică la 100 de lei/lună. În total, însumează 150 de lei/lună, un loc de parcare, în proximitatea casei, cu rezervare. Nu poţi primi un loc de parcare de riveran, la tarif preferenţial, dacă nu ai documente care să ateste că locuieşti acolo. Măcar o viză de flotant”, a precizat Stelian Bujduveanu.

Reprezentantul Municipalității susține că deja au fost create 900 de noi locuri de parcare, iar până anul viitor, numărul acestora va creşte până la 30.000 numai în zona centrală.

Și primarul general, Nicușor Dan, a amintit faptul că din 15 august vor fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele „locurile albastre” din zona centrală a Capitalei şi nu plătesc, iar dacă problema persistă, vor fi blocate roţile.

Primarul Capitalei a precizat că în oraşele occidentale banii colectaţi din taxele de parcare reprezintă 7-8% din bugetul local, dar că această situaţie nu este valabilă şi în Bucureşti, estimările pentru primul an fiind de circa 10 milioane de lei colectaţi din aceste taxe.

Edilul a subliniat faptul că nu este normal ca în unele zone să existe parcări cu plată goale şi trotuare în apropiere pline cu maşini, în aceste situaţii Poliţia Capitalei şi Poliţia Locală urmând să ia măsuri.

Primarul a mai spus că parcările „la bordură” vor fi în continuare gratuite, acolo unde există semnul care arată că parcarea este permisă, municipalitatea având intenţia de a extinde zona cu „parcări albastre” şi pe o serie de străzi adiacente zonei centrale a Bucureştiului.

În acest moment, în Capitală sunt înmatriculate 1,5 milioane de maşini.

Autor: Mihai Colț
Foto: Primăria Capitalei Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

ElectroPutere Parc a devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

Forța de muncă bine calificată, infrastructura bună și amplasarea în apropierea Universității din Craiova - cel mai mare centru universitar din sud-vestul României, precum...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img