28 septembrie 2023
22.2 C
București

Prima reuniune în cadrul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că miercuri, 26 aprilie 2023, a avut loc prima reuniune din cadrul programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare” din anul în curs, în format fizic cu membrii comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Marele Ducat al Luxemburgului.

Reuniunea s-a desfășurat la sediul Ambasadei României și a fost moderată de către ambasadorul României în Marele Ducat al Luxemburgului. Din partea Centralei Ministerului Afacerilor Externe au participat directorul general al Departamentului Consular și directorul Direcției Instruire și Comunicare Consulară.

În cadrul reuniunii, reprezentanții comunității și ai mediului asociativ românesc din Marele Ducat al Luxemburgului au adus în atenție o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro) și la programarea aferentă, au solicitat mai multe informații cu privire la eliberarea și utilizarea cărții electronice de identitate și la stadiul procesului de obținere a documentelor exclusiv online, precum și date privind modalitățile de sprijin pentru cetățenii români care nu dețin resursele tehnice necesare utilizării portalului www.econsulat.ro. Totodată, reprezentanții MAE și-au exprimat disponibilitatea de a colabora pentru intensificarea acțiunilor de informare a comunităților românești, fie cu ocazia consulatelor itinerante (mobile), fie a altor acțiuni desfășurate în teritoriu.

Pe parcursul reuniunii, reprezentanții MAE au prezentat proiectele, campaniile și colaborările pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunității românești din străinătate, au discutat despre cele mai bune modalități de informare continuă a cetățenilor români și au enumerat o serie de beneficii ale utilizării programărilor online pe portalul www.econsulat.ro. Au fost amintite principiile redimensionării și modernizării rețelei consulare a României, procesul de debirocratizare și digitalizare a serviciilor consulare, proiectele de îmbunătățire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, inclusiv creșterea performanțelor Call Center-ului CCSCRS (Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate), dar și continuarea organizării de consulate itinerante (mobile) cu accent pe procedura aferentă de consultare a comunităților românești la elaborarea calendarului anual.

Reprezentanții MAE și membrii comunității și mediului asociativ românești au purtat un dialog deschis, fiind subliniate demersurile constante ale MAE de profesionalizare și îmbunătățire a relaționării și interacțiunii funcționarilor consulari cu cetățenii români.

Participanții la reuniune au avut o reacție pozitivă cu privire la disponibilitatea programărilor pentru obținerea unui serviciu consular, calitatea acestora și modul de relaționare cu personalul consular, iar MAE folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri reprezentanților comunității românești și ai mediului asociativ pentru participare și schimbul de opinii, pentru interesul manifestat față de activitatea MAE și modul în care evoluează serviciile consulare, precum și pașii pe care instituția îi întreprinde continuu pentru creșterea calității acestora.

Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare” a fost demarat în anul 2015, la inițiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, și a fost reluat în anul 2021, prin acțiuni de informare dedicate cetățenilor din afara granițelor cu privire la proiectele derulate de MAE pe linia modernizării activității consulare, în vederea asigurării asistenței și protecției cetățenilor români aflați în străinătate. Până în prezent, au avut loc peste 30 de întâlniri, iar în ultimii doi ani au fost organizate astfel de întâlniri cu reprezentanții comunității românești din Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Portugheză, Republica Cipru și Regatul Spaniei, Republica Elenă, Republica Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Republica Turcia.

Temele abordate în cadrul sesiunilor de „Dialog cu diaspora pe teme consulare” sunt adaptate la problematica specifică din statul de reședință/circumscripția consulară. De asemenea, fiecare reuniune include și o sesiune de întrebări și răspunsuri, prin intermediul căreia reprezentanții MAE și ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare oferă comunităților și mediului asociativ românesc informații și clarificări cu privire la activitatea desfășurată în statele de reședință.

Demersul continuării programului „Dialog cu diaspora pe teme consulare” vine în sprijinul cetățenilor români din străinătate, inclusiv ca răspuns la semnalările din partea acestora, și creează astfel un cadru de dialog deschis și constant, prin intermediul căruia reprezentanții comunităților românești au posibilitatea de a prezenta problemele pe care le întâmpină, cu obiectivul final de identificare a celor mai eficiente modalități de îmbunătățire a calității serviciilor consulare.

Calendarul orientativ al reuniunilor din cadrul programului „Dialog cu Diaspora pe teme consulare” pentru anul 2023 prevede organizarea unor noi întâlniri, în cadrul cărora vor fi invitați să participe reprezentanți ai comunităților românești/mediului asociativ românesc din următoarele state: Germania, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, Polonia, Cehia, Luxemburg, Olanda, Croația, Slovacia și Slovenia. Informații suplimentare vor fi disponibile pe măsură ce se concretizează întâlnirile menționate.

Autor: Filip Denis
Foto: MAE
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei