27 ianuarie 2022
-0.6 C
București

Prețul la electricitate și gaze naturale rămâne la nivelul anului trecut

De citit...

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, a anunțat că pentru consumatorii casnici prețul la electricitate și gaze naturale va ajunge la cel mult 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Tarifele vor avea acest nivel deoarece au fost adoptate măsuri de compensare şi plafonare ale preţului la energie şi gaze naturale.

Consumatorii casnici vor plăti maximum 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare şi plafonare ale preţului la energie şi gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetăţeni să treacă cu bine peste această iarnă”, a menționat Popescu.

Pentru a beneficia de acest preț, românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să îşi monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranţă. La gaze naturale a rămas acelaşi volum: 1.200 de metri cubi. Dacă preţul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci preţul va fi de 71 de lei”, a explicat oficialul.

Luni, comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie. Astfel, consumatorii vulnerabili au posibilitatea de a-și amâna pentru șase luni plata facturilor. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Knauf Insulation preia fabrica Gecsat S.A din Târnăveni

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță semnarea contractului de achiziție a fabricii...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img