1 octombrie 2023
19.1 C
București

Preţul de referinţă în Europa la energie electrică a depășit pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră

Criza energetică se acutizează tot mai mult. Marți, prețul de referinţă în Europa la energie electrică a depășit pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră. Este pentru prima data când se înregistrează o astfel de creștere, iar acest lucru sporește presiunile asupra companiilor şi gospodăriilor. Experții sunt de părere că cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii va persista și în 2023.

Agențiile de presă internaționale notează că, în Germania, preţul electricităţii pentru anul următor a urcat cu 6,4%, la 508 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG. Este un avans de aproximativ 500% în ultimul an, determinat în special de reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

În condiţiile în care costurile cu energia continuă să crească, industria simte efectele negative.

CITEȘTE ȘI: Spania face economie la energie

Nyrstar NV este cea mai recentă firmă afectată. Compania a anunțat închiderea topitoriei de zinc Budel din Ţările de Jos – una dintre cele mai mari din Europa, notează Bloomberg.

Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie. Magnitudinea creşterii şi magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii”, a apreciat Daniel Kral, economist la Oxford Economics.

De altfel, țările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul raţionalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esenţială.

CITEȘTE ȘI: Criza din energie efectează furnizarea de medicamente și poate periclita funcţionarea sistemului de sănătate

Seceta şi căldura extremă din Europa au dus la reducerea debitelor râurilor şi a rezervoarelor care sunt cruciale pentru furnizarea de energie hidro în unele ţări.

În Germania, nivelul scăzut al râurilor ar putea agrava problemele de furnizare a energiei, deoarece deficienţele din transport vor afecta planurile Guvernului de a creşte, temporar, utilizarea cărbunelui.

Vedem deja efectele negative asupra industriei în urma continuării creşterii preţului gazelor. Şi, după noua taxă pe gaze anunţată de Germania săptămâna aceasta, şi gospodăriile vor simţi presiunea„, a avertizat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la Bloomberg.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei