11 august 2022
19.3 C
București

Premiile patrimoniului European. Trei proiecte din România sunt câștigătoare

De citit...

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat laureații din 2022 ai Premiilor patrimoniului european/Europa Nostra, finanțate prin programul „Europa creativă”. Anul acesta, care marchează cea de a 20-a aniversare a celor mai prestigioase premii din Europa în domeniul patrimoniului, au fost premiate 30 de realizări remarcabile în materie de patrimoniu din 18 țări europene.

Printre laureați se află și trei proiecte din România: Casa Libertății Religioase, Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu și proiectul „Semne Cusute”.

Laureații au demonstrat activități remarcabile legate de conservarea și de reutilizarea adaptivă a patrimoniului cultural, dar și în domeniul cercetării, al educației, al formării și al competențelor, precum și în ceea ce privește implicarea și sensibilizarea cetățenilor.

„2022 este un an special în care sărbătorim cea de a 20-a aniversare a Premiului european al patrimoniului cultural, care a devenit cel mai important premiu pentru comunitatea europeană a patrimoniului. Îi felicit călduros pe laureații din acest an ai Premiilor patrimoniului european/Europa Nostra pentru calitatea excepțională a activității lor și pentru deschiderea lor către inovare. Un mare număr dintre inițiativele câștigătoare demonstrează interesul și implicarea considerabile ale tinerilor în ceea ce privește patrimoniul nostru, istoria noastră și identitatea noastră culturală. Doresc să îi menționez în mod special pe cei doi laureați din Ucraina.”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Ceremonia de decernare a premiilor patrimoniului european va avea loc la Praga, la 26 septembrie. Europa creativă este programul UE care sprijină sectoarele culturale și creative, permițându-le să contribuie mai mult la societatea, la economia și la mediul de viață din Europa.

Dotat cu un buget de 2,4 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, el sprijină organizațiile din domeniul patrimoniului, al artelor spectacolului, al artelor frumoase, al artelor interdisciplinare, al publicațiilor, al cinematografiei, al televiziunii, al muzicii și al jocurilor video, precum și zeci de mii de artiști și de profesioniști din domeniul cultural și audiovizual.

Autor: Bella Steridis
Foto/video: Comisia Europeană/ Europa Nostra
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Sarom Packinging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro pentru extinderea business-ului

Sarom Packaging plănuiește investiții de 3,2 milioane euro, în următorii patru ani, pentru extinderea business-ului. Planurile de dezvoltare urmăresc inclusiv deschiderea de noi sucursale....

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img