29 noiembrie 2023
7.9 C
București

Premieră mondială. O inimă de la un porc modificat genetic a fost transplantată la om. VIDEO

Medicina cunoaște progrese nebănuite, iar domeniul transplantului de organe intră într-o nouă eră ca urmare a celei mai recente intervenții realizate de specialiștii din Statele Unite. Școala de medicină a Universităţii din Maryland anunță o premieră mondială, făcând public faptul că o echipă de chirurgi americani a transplantat inima unui porc modificat genetic unui pacient.

Realizată în cursul zilei de vineri, operația este prezentată ca un mare succes al medicinei, în contextul în care a demonstrat, pentru prima dată, că inima unui animal poate continua să funcţioneze într-un corp uman fără respingere imediată.

Școala de medicină a Universităţii din Maryland informează, printr-un comunicat de presă, că David Bennett, în vârstă de 57 de ani, căruia i-a fost transplantată inima de porc, a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman.

În acest moment, pacientul este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcţionează corect.

„Vreau să trăiesc!”

Înainte de a intra în operație, David Bennett a declarat că are de ales fie moartea, fie acest transplant. „Vreau să trăiesc. Ştiu că este destul de riscant, dar era ultima mea opţiune”, a punctat bărbatul.

Bennett a petrecut ultimele luni ţintuit la pat şi conectat la un aparat care l-a ţinut în viaţă. El speră că operația îl va ajuta să scape de acest coșmar.

Transplantul s-a făcut cu avizul Agenţia pentru medicamente a SUA (FDA), care a dat undă verde operaţiei în ajunul Anului Nou.

Dr. Bartley P. Griffith, chirurgul care a condus echipa de transplant, a menționat că intervenția aceasta „este o descoperire chirurgicală majoră care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluţie pentru deficitul de organe. Pur și simplu nu există suficiente inimi umane donatoare disponibile pentru a face față lungii liste de potențiali beneficiari.”

Medicul a mai spus este prudent în a se pronunța asupra rezultatelor, dar privește situația cu optimism, deoarece această premieră medicală mondială va oferio nouă viziune importantă pentru viitorul pacienților care au nevoie de transplant.

Modificare genetică

Animalul de la care a fost prelevat cordul a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman.

Modificarea genetică a fost realizată de experții companiei Revivicor. De altfel, în octombrie 2021, Revivicor a livrat și un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală.

Operația realizată de chirurgii americani reprezintă un pas uriaș în medicină, sute de mii de pacienții fiind pe listele de așteptare pentru un organ compatibil. Mulți dintre acești oameni mor, pentru că nu primesc șansa de a face transplantul salvator.

În medicină, xenogrefele (n.r. grefele de origine animal) nu reprezintă o noutate. Sursele istorice au relevant faptul că încă din secolul al XVII-lea s-au încercat astfel de intervenții.

Domeniul adevenit însă cunoscut în anii 1980, atunci când, ăn primele experimente, au fost luate în calcul organe prelevate de la primate.

De altfel și Școala de medicină a Universităţii din Maryland a dezvoltat un Program de Xenotransplant. Din echipa care se ocupă de acest domeniu face parte și profesorul Muhammad M. Mohiuddin, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți experți din lume în transplantul de organe animale și care s-a alăturat instituției în urmă cu cinci ani..

Acesta este punctul culminant al unor ani de cercetări extrem de complicate pentru a perfecționa această tehnică la animale cu perioade de supraviețuire care au depășit nouă luni. FDA a folosit datele noastre despre porcul modificat genetic pentru a autoriza transplantul la un pacient cu boală cardiacă în stadiu terminal care nu avea alte opțiuni de tratament. Procedura de succes a oferit informații valoroase pentru a ajuta comunitatea medicală să îmbunătățească această metodă care poate deveni o salvare pentru pacienții care necesită transplant ”, a explicat Mohiuddin

Cu am menționat anterior, xenotransplantele au fost încercate pentru prima dată în anii 1980, dar au fost în mare parte abandonate după celebrul caz al lui Stephanie Fae Beauclair (cunoscută ca Baby Fae).

Copilul, născut cu o afecțiune cardiacă fatală, a primit un transplant de inimă de la un babuin. Operația a fost realizată de o echipă din cadrul Loma Linda University. Din păcate, Baby Fae a murit la 20 de zile de la procedură din cauza respingerii de către sistemul imunitar a inimii străine.

Miva Pop de Popa – valvă de porc mistreț, montată la om

Cu toate acestea, de mulți ani, valvele inimii de porc au fost folosite cu succes pentru înlocuirea supapelor la om.În România, astfel de proceduri au fost implementate tot în anii ’80 de către cunoscutul profesor Ioan Pop de Popa.Realizarea și transplantul valvei „Miva Pop de Popa” au fost posibile după șase ani de cercetare. Prima operație a fost făcută în decembrie 1983, iar transplantul a fost primit de o pacientă din Brașov, care avea inima mărită. În cartea sa „Iluzia puterii”, cunoscutul chirurg român a vorbit despre invenția sa, amintind că la vremea la care el a început cercetarea, valvele erau importate de afară.Exista de multă vreme această idee preconcepută că produsele importate sunt mai bune. „Portitele” prin care pătrunde sângele în inimă, aduse atunci de la americani, costau între 1.400 si 4.000 de dolari. Din păcate, nu se puteau cumpăra mai mult de 10-20 de bucăți o dată, astfel că din cele câteva sute de bolnavi trecuți pe listele de așteptare se „pierdeau” 25-30%. În operații intrau cazurile cele mai grave. Cei care-și permiteau, plecau la clinicile dinafară. Valvele importate din 1976 până în acel decembrie 1983 costaseră aproape două milioane de dolari ”,scria Pop de Pop, în cartea sa.

Autor: Ștefania Enache
Foto/video:University of Maryland Medicine/ Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei