29 mai 2023
23.5 C
București

Preluarea băncii elveţiene Credit Suisse de către UBS nu liniștește piețele

Preluarea băncii elveţiene Credit Suisse de către UBS nu liniștește piețele, bursele din Asia înregistrând luni pierderi. 

Astfel, în jurul orei 3:45 GMT, indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo afişa o scădere de 0,98%, afectat în special de deprecierea acţiunilor băncilor. La Bursa de la Hong Kong, indicele Hang Seng înregistra o contracţie şi mai mare (minus 2,51%), în timp ce Bursele de la Shanghai şi Shenzhen afişau creşteri modeste.

Autorităţile asiatice au încercat luni să îşi liniştească propriile lor pieţe. Autoritatea monetară din Hong Kong a calificat drept „nesemnificativ” impactul scandalului de la Credit Suisse asupra sistemului său bancar, precizând că activele de la Hong Kong ale băncii elveţiene reprezintă mai puţin de 0,5% din totalul activelor din sistemul bancar din Hong Kong.

La Tokyo, purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Hirokazu Matsuno a dat luni noi asigurări că instituţiile financiare japoneze dispun de „abundente lichidităţi şi capitaluri” şi că piaţa financiară este „în general stabilă”.

La finalul unor intense negocieri care au avut loc în acest week-end, UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a anunţat că va prelua rivalul în dificultate Credit Suisse, cu importante garanţii furnizate de Guvernul elveţian, care speră astfel să evite o criză majoră şi să recâştige încrederea investitorilor din lumea întreagă, scrie AGERPRES.

De la Trezoreria americană şi până la Banca Centrală Europeană, această preluare a fost salutată imediat de cei care se temeau de noi turbulenţe pe pieţele financiare, deja îngrijorate de recenta prăbuşire a Silicon Valley Bank şi a mai multor bănci regionale din SUA.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Credit Suisse

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei