27 septembrie 2023
22.9 C
București

Poți vizita Castelului Ugron din Zau de Câmpie

Timp de o lună, Castelul Ugron din Zau de Câmpie îşi va deschide porţile în fiecare sfârşit de săptămână. Anunțul a fost făcut de Asociaţia AntePortum, care va organiza tururi ghidate pentru cei care doresc să afle istoria acestui edificiu, aflat acum în administrarea Muzeului Judeţean Mureş.

Zau de Câmpie este un sat fermecător în inima Câmpiei Transilvaniei, la aproximativ o oră de mers cu maşina atât din Târgu Mureş, cât şi din Cluj-Napoca. Aici şi-a construit diplomatul István Ugron un castel la începutul anilor 1910. El a fost un adevărat cosmopolit, lucrând în Turcia, Egipt, Italia, America şi Rusia, şi vorbea şapte limbi pe lângă maghiară şi germană. Există mai multe legende care încearcă să explice motivul construirii acestui castel de o frumuseţe romantică. Una spune că István Ugron era îndrăgostit de o domnişoară franceză şi spera că acest castel o va convinge să se mute în Transilvania, iar cealaltă variantă povesteşte lucruri similare despre fiica ţarului rus. Cei interesaţi de adevăr şi de alte povestiri, sunt aşteptaţi duminică, 17 septembrie, la o plimbare prin castel. Un expert va povesti istoria domeniului şi a familiei, viaţa şi cariera fascinantă a lui István Ugron, construcţia castelului şi toate datele interesante despre acesta. Vizitatorii vor putea admira decorul exterior al clădirii şi apoi vor intra în camere pentru a-şi imagina cum era viaţa aici acum 100 de ani”, precizează reprezentanții Asociației AntePortum.

Participarea la turul de la Castelul din Zau de Câmpie este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă, primul tur ghidat fiind programat în 17 septembrie, de la ora 11.00, din curtea castelului.

Se spune despre Castelul Ugron că ar fi fost construit începând cu anul 1911, timp de trei ani, după principiile unui calendar: ar avea 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, patru turnuri, pentru a marca cele patru anotimpuri, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, şapte terase, câte zile sunt într-o săptămână, precum şi 12 holuri, câte sunt lunile anului.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Visit Mures
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei