30 aprilie 2025
19.7 C
București

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe, în 2024, în data de 24 iunie și durează până pe 28 iunie.

Biserica Ortodoxă a rânduit acest post în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante: „Atunci postind  și rugându-se, și-au pus mâinile peste ei și iau lăsat să plece (…) Și ajungând  în Salamina au vestit cuvântul lui Dumnezeu în sinagogile iudeilor. Și aveau pe Ioan slujitor”.(Fapte 13,3,5).

Și hirotonindu-le preoți în fiecare Biserică, rugându-se cu postiri i-au încredințat pe ei Domnului în care crezuseră” Fapte ( 14,23).

Totodată, prin ținerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorat peste Sfinții Apostoli la Cincizecime; de aceea, în vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

Spre deosebire de celelalte posturi din an, care au o durată fixă, postul Sfinților Petru și Pavel are o durata variabilă în fiecare an, deoarece începutul lui (fixat aproximativ prin sec. VI)  se stabilește în funcție de data variabilă a Învierii lui Hristos.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor.

Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.

„Îndată ce i se trezește cuiva cât de puțin grija de suflet, numaidecât începe să postească, și cu cât mai mare îi e grija, cu atât mai mult și mai aspru postește. Din ce motiv? Deoarece prin post sporește mai repede și își stăpânește mai ușor sufletul. Cine refuză să postească, acela nu pune preț pe mântuire. Căci unde pântecele face legile, acolo pântecele este dumnezeu. Iar cel pentru care dumnezeu este pântecele, acela este dușmanul Crucii lui Hristos, Dumnezeul și Mântuitorul nostru.”, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Basilica.ro

Mai multe articole

Știrile zilei