25 martie 2023
16.2 C
București

Postul, cu avantajele și riscurile lui pentru sănătate

Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar. Unii cred că postul îi poate ajuta să slăbească, alții se gândesc că postul este benefic pentru sănătate, în timp ce altora le recomandă religia pe care o practică să se rețină de la anumite alimente în anumite perioade din an. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri.

Nu vom discuta despre post în sens religios, ci despre postul care presupune renunțarea la anumite alimente, în special la preparatele care conțin carne.

Postul ne ferește de demență

Cercetări efectuate pe animale și pe oameni arată că un consum mai mic de calorii (cu 30%-40% mai puțin decât aportul energetic normal) scade riscul bolilor asociate cu îmbătrânirea (cum ar fi demența), precum și, probabil, pe cel de cancer, crescând în același timp speranța de viață. Este unul dintre avantajele semnalate ale postului.

Apoi, un post periodic ar scădea nivelul glucozei (zahărului) în sânge: sensibilitatea corpului la insulină s-ar îmbunătăți, iar omul ar avea nevoie de mai puțină insulină, lucru care ar duce la scăderea riscului de obezitate și de diabet.

CITEȘTE ȘI: O alimentație bogată în fibre ține la distanță diabetul și cancerul

Un post de câteva zile ar putea provoca o scădere a trigliceridelor și a colesterolului din sânge, având prin urmare un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare.În plus, ar putea fi favorizată producerea de noi celule sușă, ceea ce asigură întărirea sistemul imunitar.

Organismul pierde prea multă apă

Și postul pentru a da jos kilogramele este destul de des întâlnit. Un regim hipocaloric (în cadrul căruia se consumă doar înlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scădere în greutate considerabilă în timp foarte scurt. Este totuși foarte dificil de păstrat greutatea la care se ajunge după post. În majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute revin cu repeziciune, adesea în număr mai mare decât înainte de regim.

Pierderea în greutate în timpul unui post se datorează în principal pierderii de apă din țesuturile musculare, cele adipoase (grăsime) rămânând în mare parte intacte. Este recomandabil ca cine dorește să slăbească să ceară sfatul unui medic sau al unui dietetician.

Postul de detoxifiere

Unii țin post și pentru detoxifiere. Conceptul de post pentru purificare sau detoxifiere nu este nou și a fost utilizat multă vreme în medicina alternativă. Acum este foarte la modă. Potrivit adeptilor lui, regimul este important pentru curățarea corpului de toate toxinele produse, ingerate sau absorbite din mediu, care ar amenința sănătatea fizică și mentală.

CITEȘTE ȘI: Nucile sunt bune pentru sănătatea inimii

Curele de detoxifiere, cel mai des sub formă de sucuri de fructe și ceaiuri, se țin pentru purificarea corpului, eliminarea toxinelor, furnizarea de energie și îmbunătățirea sănătății generale. Nu există totuși prea multe dovezi științifice în acest sens. În plus, corpul elimină în mare parte toxinele prin ficat și rinichi.

Detoxifierea prin intermediul unei cure de sucuri de fructe timp de două sau trei zile nu poate face rău în cazul unor persoane sănătoase, însă cure mai lungi pot provoca unele schimbări metabolice și duce la degradare musculară.

Detoxifierea nu este deloc recomandată persoanelor care au anumite probleme de sănătate, mai ales la ficat și rinichi, diabet sau tulburări cardiovasculare.

Riscurile postului

Printre riscurile la care se supun cei care țin posturi periodice se numără provocarea unor carențe alimentare, mai ales în vitamine și minerale (calciu). După cateva zile, postul poate declanșa tot felul de simptome, ca dureri de cap, rău la stomac, constipație, amețeli, greață, palpitații, oboseală, tulburări ale somnului, iritabilitate, pierderi de memorie etc. Durerile de stomac se pot agrava, iar cei care au dureri de cap observă înmulțirea acestor neplăceri.

Pe termen mai lung se pot dezvolta calculi biliari și probleme cardiace (cum ar fi tulburări de ritm cardiac), renale, anemie etc. Dacă durează mai mult de câteva zile, postul poate duce la o slăbire a sistemului imunitar și la o sensibilizare față de infecții. Postul poate provoca o severă scădere a nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicații grave, mai ales la diabetici.

În cazul femeilor însărcinate, postul ținut în primul trimestru de sarcină poate avea un efect negativ asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mică la naștere, un risc mai mare de handicap mental sau o scădere a performanțelor de învățare.

Pacienții care trebuie să ia medicamente și care postesc pot avea tendința să sară o doză sau să o amâne, lucru care poate scădea sau, dimpotrivă, întări efectul medicamentelor.

Cine dorește să țină post trebuie să anunțe întotdeauna medicul, pentru ca acesta să îi facă recomandările necesare. Postul trebuie evitat cu orice preț în anumite situații, cum ar fi în timpul sarcinii și al alăptării, la copii, la persoanele în vârsta, la cele care suferă de o boală cronică (cardiovasculară, renală, de ficat, diabet etc.) și la persoanele cu tulburări alimentare.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto:Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei