4 iulie 2022
36.5 C
București

Portugalia se confruntă cu un nou vârf de cazuri COVID-19

De citit...

Portugalia se confruntă cu un nou vârf de cazuri COVID-19. Autoritățile sanitare din această țară au anunțat că, în acest moment, dominantă este varianta Omicron BA-5. În acest context, guvernul a reintrodus  de miercuri testele gratuite pentru depistarea COVID-19 în farmacii, disponibile pe reţetă medicală.

Un purtător de cuvânt al Institutului naţional de sănătate (INSA) a menționat că subvarianta BA-5, detectată pentru prima dată în Portugalia la sfârşitul lunii martie, cunoaşte „o creştere accentuată” şi era „dominantă” pe teritoriul ţării pe 23 mai. Experții susțin că se află la originea a „aproape 80% dintre noile cazuri”.

Gustavo Tato Borges, preşedintele Asociaţiei naţionale a medicilor din sănătate publică, a explicat pentru presa internațională că propagarea acestei subvariante a „coincis cu ridicarea numeroaselor restricţii sanitare” după renunţarea la obligativitatea purtării măştii în cea mai mare parte a spaţiilor închise urmată de desfăşurarea a numeroase evenimente cu participarea unui număr mare de persoane.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a făcut recent un apel la vigilenţă, estimând că subvariantele Omicron BA-4 şi BA-5, identificate pentru prima dată în Africa de Sud la începutul anului, ar putea fi la originea unui focar de noi cazuri.

Autor: Filip Denis
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole