25 septembrie 2023
21.8 C
București

Portugalia aplică TVA zero la alimentele de bază

Portugalia va aplica pentru o perioadă de șase luni Tva zero la alimentele de bază. Executivul de la Lisabona a realizat o listă de 44 de produse alimentare de bază. Premierul António Costa susține că măsura ajută la combarea inflației.

În Portugalia, cota de TVA la alimentele de bază, precum orez, paste, pâine, lapte, lactate, carne, peşte, fructe şi legume, este de 6%. Alte produse alimentare şi băuturi au o cotă de TVA de 13% sau 23%.

Guvernul portughez a încheiat un acord cu fermierii şi distribuitorii care prevede suspendarea TVA la pâine, paste, orez, lapte, ouă, iaurt, brânză, ulei vegetal, unt, carne şi peşte. Măsura va fi în vigoare în perioada aprilie-octombrie şi, împreună cu o majorare a sprijinului financiar oferit fermierilor şi crescătorilor de animale, ar urma să coste statul aproximativ 600 de milioane de euro.

Întregul pachet legislativ trebuie aprobat şi de Parlamentul de la Lisabona, unde Guvernul condus de premierul António Costa se bucură de sprijinul majorităţii.

În luna februarie, rata anuală a inflaţiei în Portugalia a fost de 8,2%, încetinind faţă de un avans de 8,4% în luna ianuarie şi mai puţin decât inflaţia de 8,5% înregistrată de zona euro în luna februarie. În schimb, inflaţia la alimente a ajuns la 20,1%.

Multe persoane din Portugalia fac faţă cu greu cheltuielilor din cauza unor salarii mai mici decât în alte ţări din Europa Occidentală. Premierul António Costa a dat vina pe invazia rusească din Ucraina pentru inflaţia ridicată şi a avertizat că preţurile vor continua să crească şi după ce va intra în vigoare TVA zero la alimente. „Nimeni nu ştie cât de mult va dura războiul însă atâta timp cât va continua, există riscul ca costurile de producţie să crească şi mai mult”, a spus premierul portughez, scrie AGERPRES.

În luna decembrie a anului trecut, miniştrii europeni ai Finanţelor au fost de acord să confere guvernelor statelor membre o flexibilitate mai mare cu privire la cotele de TVA care pot fi aplicate la bunuri şi servicii.

Autor: Filip Denis
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei