28 septembrie 2023
26.6 C
București

„Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXII. Centenarul Încoronării”

Asociația Sine Qua Non, cu susținerea Primăriei Municipiului Constanța, organizează, în perioada 22 – 25 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, simpozionul „Porți deschise către civilizații. Tomis-Constanța MMXXII. Centenarul Încoronării.”

Aflat la ediția a II-a, simpozionul face parte din proiectul cu același nume finanțat, pentru al doilea an consecutiv, de Primăria Municipiului Constanța. La simpozion vor fi prezenți 95 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, arhiviști, bibliotecari etc., din Dobrogea și din întreaga țară, din Ucraina și Republica Moldova.

Proiectul cultural își propune să promoveze: istoria orașului Constanța, monumentele arheologice din zona orașului antic Tomis, monumentele istorice (clădirile construite la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea în zona penninsulară a orașului), noile descoperiri arheologice din Constanța și din Dobrogea, lăcașele de cult din zona orașului vechi, patrimoniul cultural național din Dobrogea etc.

Totodată, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca Regi ai României Mari, motiv pentru va fi organizată, în cadrul sesiunii științifice, o secțiune intitulată: Centenarul Încoronării. La această secțiune s-au înscris deja numeroși specialiști, care vor vorbi despre legătura reprezentanților Familiei Regale cu orașul Constanța și cu Dobrogea. Este binecunoscut faptul că Familia Regală ajungea deseori la Constanța, având aici trei reședințe: Palatul Regal, Pavilionul Regal de pe dig (Cuibul Reginei) și Palatul Regal din Mamaia.

Mai exact, proiectul cuprinde: organizarea unui simpozion, cu cinci secțiuni (Istorie veche, Istorie medievală, Numismatică, Istorie modernă și contemporană, Centenarul Încoronării), la care vor participa 95 de oameni de știință și oameni de cultură din Constanța, din întreaga țară și de peste hotare; organizarea a două expoziții temporare dedicate Familiei Regale române; organizarea a cinci lansări de carte; organizarea unui tur istoric în Peninsula Constanța; publicarea unui volum omagial, ce va fi lansat în ziua de 15 octombrie 2022 – ziua în care se împlinesc exact 100 de ani de la Încoronare; organizarea unui spectacol aniversar, tot în data de 15 octombrie 2022, împreună cu Orchestra Simfonică București si invitații săi, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cetățenii municipiului Constanța și cetățenii din Zona Metropolitană Constanța, precum și toți cei interesați de: istorie, cultură, regalitate și patrimoniul cultural dobrogean.

Prin urmare, toți constănțenii pasionați de istorie sunt invitați, în perioada 22 – 25 septembrie 2022, să participe, gratuit, la toate activitățile cuprinse în proiect: simpozion, expoziții, lansări și prezentări de carte și tururi ghidate în zona peninsulară a Constanței, dar și la spectacolul aniversar din data de 15 octombrie 2022.

Autor: Filip Denis
Foto: Primăria Constanța
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei