Home Actualitate Sanatate Poluarea duce la …cancer

Poluarea duce la …cancer

Efectele poluarii asupra omului sunt din ce în ce mai evidente. Un studio recent prezentat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) evidențiază faptul că aproape 10% din cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea sub diverse forme. Specialiștii subliniază faptul că majoritatea cazurilor sunt evitabile.

Expunerea la poluarea atmosferică, la fumatul pasiv, la razele ultraviolete, la azbest, la anumite produse chimice şi la alţi poluanţi se află la originea a peste 10% din cazurile de cancer din Europa”, au dezvăluit experții AEM.

Procentul anunţat ar putea totuşi să scadă considerabil dacă politicile existente ar face obiectul unor implementări riguroase, mai ales în lupta împotriva poluări.

Gerardo Sanchez, un expert de la AEM, a precizat că „toate riscurile cancerigene de mediu şi profesionale pot fi reduse. Cancerele provocate de mediu şi cauzate de radiaţii sau de agenţi chimici carcinogeni pot fi reduse până la un nivel aproape neglijabil”.

CITEȘTE ȘI: Știați că…poluarea ne îmbolnăvește de diabet

Datele AEM arată că poluarea aerului este responsabilă pentru 1% din cazurile de cancer şi pentru 2% din decesele cauzate de cancer – un procent care urcă până la 9% în cazul cancerului pulmonar.

Studii recente au detectat, de asemenea, o corelaţie între expunerea pe termen lung la particule, un poluant atmosferic major, şi leucemia la adulţi şi la copii.

Radonul, un gaz radioactiv natural care poate fi inhalat în special în încăperi slab ventilate, este considerat responsabil pentru 2% din cazurile de cancer depistate în Europa.

De asemenea, razele ultraviolete – de origine în principal solară, dar şi artificială – sunt responsabile pentru aproape 4% din toate cazurile de cancer, în special pentru melanom, o formă gravă a cancerului de piele, a cărui incidenţă a crescut puternic în Europa pe parcursul ultimelor decenii.

CITEȘTE ȘI: Microorganisme originare din Antarctica, devoratoare de…poluare

Anumite substanţe chimice utilizate la locurile de muncă şi eliberate în mediul înconjurător sunt şi ele cancerigene.

Plumbul, arsenicul, cromul, pesticidele, bisfenolul A şi substanţele alchilate per- şi polifluorurate (PFAS) sunt printre cele mai periculoase pentru sănătatea europenilor, la fel ca azbestul, interzis din 2005 în UE, dar prezent totuşi în anumite clădiri.

În UE, 2,7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fiecare an, iar 1,3 milioane dintre ele mor din această cauză. Continentul european, care deţine abia 10% din populaţia mondială, contabilizează 23% din totalul cazurilor noi de cancer depistate la nivel global şi 20% din totalul deceselor provocate de cancer în lumea întreagă.

Autor: Sofia Filip
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version