2 aprilie 2023
9.1 C
București

Poliemielita bagă statul american New York în stare de urgență

Statul american New York se vede nevoit să declare stare de urgență și de dezastru după ce mai multe mostre conţinând virusul poliomielitic au fost descoperite în apele reziduale din trei comitate situate la nord de oraşul New York.

Kathy Hochul, guvernatorul New York, a emis ordinul executiv la peste o lună după ce un adult din Rockland County, un comitat situat la nord de metropola New York, a fost diagnosticat cu poliomielită în iulie 2022. Acesta a fost primul caz de poliomielită confirmat în Statele Unite după o pauză de aproape un deceniu.

Decizia luată de guvernatorul Hochul extinde categoriile de persoane autorizate să administreze vaccinul antipolio – inclusiv paramedici, moaşe şi farmacişti – şi conţine alte măsuri pentru a creşte ratele de vaccinare. Starea de urgenţă va rămâne în vigoare până pe 9 octombrie.

Virusul polio a fost prezent în probele recoltate din ape reziduale încă din luna aprilie. Virusul a fost detectat în eşantioane prelevate în comitatele Orange, Rockland şi Sullivan în fiecare lună după aprilie 2022, indicând că virusul era prezent în statul New York înainte de confirmarea primului caz de poliomielită în Rockland County în luna iulie.

După ce boala a fost detectată, oficialii din New York au început să îi îndemne pe rezidenţi să se vaccineze împotriva poliomielitei. Deşi persoanele de toate vârstele sunt ameninţate, virusul polio afectează în principal copiii cu vârste de până la trei ani.

Poliomielita poate să cauzeze paralizii ireversibile în anumite cazuri, însă este o boală ce poate fi prevenită printr-un vaccin care este disponibil pe piaţă încă din 1955. Deocamdată nu există un tratament cunoscut împotriva acestei boli. Cele trei doze ale vaccinului poliomielitic pot asigura o rată de imunitate apropiată de 100%.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei