27 septembrie 2022
16.2 C
București

Poiana Brașov SES CUP 2021: Românii au câștigat opt medalii

De citit...

Competiția de schi alpin Poiana Brașov SES CUP a aliniat la start aproape 60 de sportivi din țări precum: Liban, Lituania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Ungaria și România.  Sportivii din țara noastră au câștigat opt medalii.

Ștefănescu Alexandru Ștefan a câștigat ambele curse, respectiv Slalom Uriaș și Slalom, în timp ce Diana Andreea Rențea s-a clasat pe primul loc la Slalom Uriaș, iar Maria Ioana Cosntantin la proba de Slalom.

Competiția din acest an a pus provocări neașteptate pe umerii organizatorilor care, dacă la început, s-au confruntat cu lipsa zăpezii și au mutat cursa programată inițial în luna februarie, în martie, acum au fost nevoiți să amâne două zile de cursă pe fondul vremii nefavorabile. „Am amânat două zile de cursă. Am început luni, pe 15 martie în forță, dar cu zăpadă puțină. Știam de avertizarea meteo despre  aceste ninsori abundente, însă nu ne-am așteptat la așa ceva. Ce s-a întâmplat în Masivul Postăvaru, în partea superioară, unde s-au așternut aproape 2 m de zăpadă proaspătă, nu s-a mai întâmplat de mulți ani în Poiana Brașov” , a spus Dan Ghiță, președintele Comitetului de Organizare al FIS SES CUP.

Rezultatele FIS SES Cup 2021

  • La proba Slalom Uriaș bărbați, primul loc a fost ocupat de România prin Ștefănescu Alexandru Ștefan, cu un timp total de 1:40.39, în timp ce la o diferență de 0.85, pe al doilea loc s-a clasat Ungaria, reprezentată prin PaL Krisztian. Locul al treilea a revenit Lituaniei, prin Zaveckas Rokas, cu un timp de 1:42.14.
  • La proba de Slalom Uriaș femei, primele trei locuri au fost ocupate de România. Pe primul loc s-a clasat Diana Andreea Rențea, cu un timp total de 1:43.57, urmată de Maria Ioana Constantin, la o diferență de 0.49 secunde cu 1:44.06, iar podiumul a fost continuat de Leona Isabelle Trifu care a înregistrat un timp de 1:44.71.
  • La proba de Slalom, bărbați, pe primul loc s-a clasat România, prin Ștefănescu Alexandru Ștefan cu un timp de 1:32.48. La o diferență de 0.33 secunde, al doilea loc a revenit tot României, prin Danciu Raul cu 1:32.81. De asemenea, al treilea loc a revenit Lituaniei, reprezentată de Zaveckas Rokas, cu 1:33.86.
  • La proba de Slalom femei pe primul loc s-a clasat România prin Maria Ioana Constantin, cu un timp total de 1:34.34. La o diferență de 0.51 secunde, al doilea loc a fost ocupat tot de România, prin Iulia Petruța Benga, cu 1:34.85, pentru ca pe al treilea loc să se situeze Lituania prin Anna Jazmin Kiss, cu 1:36.64

Se fac investiții masive în Poiana Brașov

Organizarea acestor concursuri internaţionale, acreditate de FIS, reprezintă o confirmare a faptului că Poiana Braşov poate găzdui competiţii de anvergură în viitor, care se datorează în primul rând investiţiilor semnificative făcute în modernizarea domeniului schiabil.

În 2011–2012 staţiunea a beneficiat de un program guvernamental de dezvoltare a infrastructurii de schi pe direcţiile de extindere a domeniului de circa 80 de hectare, cu o lungime cumulată a pârtiilor de 24 de kilometri acoperiţi integral de zăpadă artificială.

Valoarea investiţiei s-a ridicat la 33 de milioane de euro. De altfel, preocuparea pentru dezvoltarea infrastructurii din Poiana Braşov  a continuat si în 2018 prin deschiderea unei parcări multietajate în Poiana Mică – investiţie cu fonduri europene în valoare de aproximativ 20 milioane lei.

Totodată, în luna februarie a acestui an, primarul Brașovului, Allen Coliban a anunțat că are în plan extinderea capacității domeniului schiabil de la 4.300 la 6.200 schiori pe zi, creșterea suprafeței schiabile de la 75 hectare, la 100 hectare (+33%), creșterea lungimii cumulate a pârtiilor de la 20 km la 30 km (+50%), construirea a două noi telescaune fixe de 4 locuri, construirea unei gondole de 10 locuri, cu o capacitate de 2.400 de persoane/oră, două parcări cu un total de 600 de locuri în zona stației Cheișoara, acoperirea întregului domeniu schiabil existent cu instalații de produs zăpadă artificială și noi instalații de nocturnă pe pârtiile Drumul Roșu și Subteleferic.

Autor: Mihai Colț
Foto: FIS SES CUP
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img