1 iulie 2022
35.1 C
București

Ploaie de stele în dimineaţa zilei de 31 mai

De citit...

Specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” informează că planeta Pământ se va intersecta, în dimineaţa zilei de 31 mai, la ora 8,00 (ora României), cu particule provenite din cometa 73P/Schwassmann-Wachmann.

Deși în România va fi ziuă atunci, se așteaptă ca activitatea meteorilor să se intensifice treptat, cu câteva ore înaintea maximului preconizat. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 mai vom putea fi martorii unui spectacol ceresc deosebit până în jurul orei 4:30, când cerul va începe să se lumineze treptat (Soarele răsare la ora 5:30). Meteorii vor fi lenți în comparație cu meteorii „obișnuiți”, intrând în atmosferă cu viteze de doar 16 km/s (72 km/s fiind viteza maximă).”, explică specialiștii.

Astronomii menționează că întâlnirea din acest an include multe particule desprinse din coada cometei din anii 1892, 1897, dar și fragmente mai mari rezultate în urma dezintegrării cometei din anul 1995.

Ce va fi? Rămâne de văzut: totul sau nimic. Condiții pentru observarea fenomenului: predicția să fie corectă, cerul senin, să fim departe de poluarea luminoasă a orașelor și să privim cerul relaxați dintr-un șezlong, cuprinzând cât mai mult din bolta cerească. Nu uitați, adaptarea ochiului la întuneric durează cel puțin o jumătate de oră, așadar evitați sursele de lumină artificială. Fenomenul nu poate fi urmărit prin instrumente astronomice (lunete și telescoape).”, notează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe pagina de Facebook.

Autor: Filip Denis
Foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole