29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Piese cu valoare istorică deosebită sunt expuse în Sala Unirii din Alba Iulia

„Festivalul de România”, dedicat Zilei Naţionale a României, include o expoziție organizată la Sala Unirii din Alba Iulia, în care vor fi expuse mai multe piese cu valoare istorică deosebită, cum ar fi mantaua militară purtată în timpul războiului de mareşalul Constantin Prezan

, anunță că miercuri, 30 noiembrie, ora 15,00, va avea loc, la Sala Unirii vernisajul expoziţiei „Constantin Prezan – Mareşalul Unirii”.

Expoziţia „Constantin Prezan – Mareşalul Unirii”, adusă în faţa publicului în cadrul programului dedicat Zilei Naţionale a României, îşi propune să omagieze figura ilustră a lui Constantin Prezan (1861-1943), cel care a avut un rol decisiv în povestea creării României Mari.

„Cu această ocazie, vor fi expuse o serie de piese cu valoare istorică deosebită, obiecte ce i-au aparţinut mareşalului Prezan, respectiv mantaua militară purtată în timpul războiului, precum şi o serie de distincţii pe care le-a primit pentru contribuţia la Marea Unire de la 1918, dintre care amintim Ordinul Ferdinand I”, subliniază reprezentanții Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Din poziţia de şef al Marelui Cartier General (1916-1918), Constantin Prezan a fost artizanul rezistenţei armatei române din vara anului 1917, iar apoi, în cadrul campaniei din Transilvania şi Ungaria (1918-1920), din aceeaşi funcţie de comandant operativ al trupelor, a condus operaţiunile de eliberare a Ardealului.

Pentru întreaga sa carieră militară şi îndeosebi pentru rolul primordial avut în Primul Război Mondial, Constantin Prezan a fost ridicat la rangul onorific de mareşal, în 1930, deţinând, totodată, poziţia de senator al drept şi de membru de onoare al Academiei Române.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui şi MNU Alba Iulia.

Autor: Filip Denis
Foto: Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei