4 iunie 2023
21.4 C
București

Piața de tranzacții și fuziuni așa cum se vede în raportul CMS Emerging Europe M&A

Concluziile celui mai recent raport CMS Emerging Europe M&A, publicat în cooperare cu EMIS, arată că în 2022, activitatea din zona de fuziuni și achiziții în Europa emergentă1 a crescut cu 5,6% în volum, comparativ cu 2021, până la 1.229 de tranzacții. în schimb, valoarea totală a tranzacțiilor a scăzut cu 20%, până la 32,93 miliarde de euro.

În ciuda circumstanțelor extraordinar de dificile, activitatea de fuziuni și achiziții din Europa emergentă s-a dovedit remarcabil de rezistentă, menținând un ritm constant și comparându-se favorabil cu nivelurile pre-pandemie. Deși aceasta este o imagine încurajatoare, scăderea valorilor tranzacțiilor arată o abordare precaută în contextul situației economice actuale și a prelungirii conflictului din Ucraina”, comentează Horea Popescu, Managing Partner al CMS România și coordonator al practicii Corporate M&A pentru Europa Centrală și de Est în cadrul CMS.

La rândul său, Stefan Stoyanov, coordonator al M&A Database la EMIS, menționează că „dacă 2021 a fost un an remarcabil pentru piața de fuziuni și achiziții, 2022 s-a dovedit a fi un an de contrast. Creșterea volumului tranzacțiilor arată că oamenii de afaceri s-au adaptat rapid circumstanțelor, iar companiile continuă să atragă investitori internaționali”.

România a rămas și în 2022 unul dintre liderii regiunii, înregistrând o creștere susținută atât ca volum (aprox. +20%), cât și ca valoare a tranzacțiilor. Sectorul Imobiliare & Construcții a atins o valoare a tranzacțiilor de peste 1,5 miliarde euro, segmentul de producție a ocupat locul al doilea, cu aprox. 680 milioane euro, iar Telecomunicațiile și IT au continuat să se mențină în top, cu o valoare totală estimată de 190 milioane euro. Rămânem relativ optimiști și în ceea ce privește perspectivele noului an, așteptând noi tranzacții care să consolideze statutul pieței românești în regiune.”, completează Rodica Manea, Partner Corporate M&A CMS România.

Activitatea de Private Equity se sprijină pe fundația solidă a anilor anteriori

Volumul tranzacțiilor de private equity a atins un nou maxim al ultimilor cinci ani, ajungând la 289 de tranzacții. În schimb, valorile tranzacțiilor au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani – 9,99 miliarde de euro, în scădere de la 13 miliarde de euro în 2021.

În timp ce evenimentele geopolitice și condițiile macroeconomice mai dure au făcut din 2022 un an cu multe provocări, Europa emergentă s-a dovedit un teren fertil pentru firmele de private equity autohtone și internaționale, activând în special în sectoarele Telecomunicații și IT, Imobiliare și Construcții și Producție, care au atras 27%, 17% și, respectiv 14% din ofertele din 2022.

Sectoare performante

Telecomunicațiile și IT-ul au fost din nou în fruntea clasamentului din punct de vedere al volumului de tranzacții în 2022. În total, au fost realizate 336 de tranzacții, în creștere față de 278 anul precedent, continuând astfel accelerarea digitalizării în toate țările și industriile.

Cu toate acestea, în 2022, cele mai valoroase tranzacții au fost observate în sectoarele Minier, Imobiliar și Energetic. Fuziunea poloneză de 7,9 miliarde de euro a PGNiG și PKN Orlen a fost singura tranzacție notabilă în sectorul minier, dar a fost suficientă pentru a o plasa pe primul loc în clasament, din punct de vedere al valorii.

Imobiliare și construcțiile au fost al doilea cel mai aglomerat sector și, deși a înregistrat o ușoară scădere a numărului de tranzacții de la 215 în 2021 la 205 în 2022, valoarea tranzacțiilor a crescut la 7,82 miliarde euro, în creștere de la 5,8 miliarde euro în 2021.

Valoarea tranzacțiilor în sectorul de energie și utilități a fost cu 55% mai mare, la 4,02 miliarde euro, deși numărul tranzacțiilor a scăzut de la 91 la 69.

A fost un alt an favorabil pentru serviciile de educație și asistență medicală, deoarece numărul tranzacțiilor a crescut de la 35 la 58, iar valorile s-au dublat la 514 milioane euro în 2022.

Lideri regionali

Polonia se distinge ca o piață majoră de fuziuni și achiziții în Europa emergentă în 2022. Valorile tranzacțiilor au atins un maxim istoric al ultimilor 10 ani, de 15,97 miliarde de euro, în creștere cu o treime față de 2021, Polonia fiind, de asemenea, pe primul loc după numărul de tranzacții, cu un total de 250.

România a înregistrat al doilea cel mai mare număr de tranzacții în Europa emergentă în 2022, cu 234 de tranzacții, o creștere cu 20% față de 2021. Ca valoare, acestea au atins 2,9 miliarde euro, al treilea cel mai bun scor, după Polonia și Croația.

Croația a tins și ea un nou maxim al deceniului, valoarea tranzacțiilor în 2022 ajungând la 3,16 miliarde euro, o creștere de 69% față de 2021, care a inclus și achiziționarea cu 690 milioane euro a unui pachet de acțiuni la SuperSport de către Entain din Marea Britanie. Volumul a crescut și el cu 16%, însumând 80 de tranzacții, astfel plasând-o pe locul al patrulea, după Cehia, care a înregistrat 125 de tranzacții finalizate în 2022.

Investițiile străine și regionale ating noi culmi

Statele Unite continuă să fie cel mai activ investitor străin, cu 126 de tranzacții încheiate în 2022. Și investitorii europeni continuă să manifeste un apetit puternic pentru tranzacții în țările emergente europene. După numărul tranzacțiilor, primii trei cei mai mari investitori europeni au fost Marea Britanie (88 de tranzacții), Germania (74 de tranzacții) și Austria (55 de tranzacții).

Austria, Franța și Regatul Unit s-au situat pe primele 3 locuri ale topului și din punct de vedere al valorii tranzacțiilor.

Activitatea tranzacțiilor transfrontaliere a fost un punct important, în creștere de la 743 la 815, deși valorile au scăzut de la 38,2 miliarde euro la 22,7 miliarde euro. Volumul tranzacțiilor interne a scăzut marginal de la 421 la 414, în timp ce valorile s-au triplat la 10,3 miliarde.

În Europa emergentă, cele mai mari țări investitoare au fost Polonia (10,3 miliarde de euro), Republica Cehă (3,1 miliarde de euro), Ungaria (1 miliard de euro) și România (753 milioane de euro).

Perspective pentru 2023

Există multe incertitudini și noi provocări, dar pe măsură ce situația macroeconomică se stabilizează, este posibil ca pe termen mediu să vedem din nou mai multe tranzacții care vin pe piață. Deși nu ne putem aștepta la vremuri ușoare, datele arată că putem fi optimiști și că activitatea se va intensifica, în special în sectoare precum IT, energie și producție. Situația economică actuală va aduce probabil cave-outs și restructurări corporative, care ar putea oferi noi oportunități tranzacționale.”, arată Radivoje Petrikić, CEE Corporate Practice, CMS.

România – Top 5 Tranzacții M&A 2022

Tranzacție Sector Cumpărător Valoare (€ mil)
Daewoo Craiova (Ford Romania) Producție (Industria Auto) FORD Otomotiv Sanayi 5751
7 clădiri de birouri în București Imobiliar și Construcții Paval Holding 3772
IMMOFINANZ Group (activele din România) Imobiliar și Construcții CPI Property Group 374.73
6 Shopping Centers Imobiliar și Construcții MAS Real Estate 3194
Affidea Group Educatie și Sănătate Groupe Bruxelles Lambert 115.55

 

  • 1Sursa: Informatii oficiale
  • 2 Sursa: Estimare pe baza informațiilor din piață
  • 3 Sursa: Estimare EMIS
  • 4 Sursa: Informatii oficiale
  • 5 Sursa: Estimare EMIS
Autor: Ioana Andrei
Foto: CMS/ Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei