28 septembrie 2023
22.9 C
București

Peste 85 de milioane de euro pentru comunitățile din zona de graniță dintre România și Republica Moldova

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de total de 85.878.268 de euro, din care 77.290.439 de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8.587.829 de euro este contribuția națională.

Vor putea primi finanțare proiecte care aduc beneficii comunităților de la frontieră, din județele Iași, Galați, Vaslui, Botoșani (România) și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educația, turismul și cultura, schimbările climatice, buna guvernanță și managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente și modernizate unități medicale și instituții de învățământ, vor fi reabilitate obiective turistice și se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătățirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire și instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populația din zonă vor fi organizate campanii de informare și conștientizare pentru prevenirea și reacția în caz de dezastre.

„Fie că vorbim de drumuri reabilitate, de modernizarea școlilor, de dotarea unităților medicale, fiecare investiție este făcută în folosul oamenilor din zonă”, a precizat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Pentru a putea primi finanțare, un proiect trebuie să aibă cel puțin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condițiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net.

Autor: Mihai Colț
Foto: Ministerul Dezvoltării
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei