19 aprilie 2024
5.5 C
București

Perspectiva Fuziunilor & Achizițiilor în 2023. Mediul de afaceri este optimist, în ciuda condițiilor dificile ale pieței

Raportul privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor, publicat de CMS în asociere cu Mergermarket, arată că în ciuda faptului că se confruntă cu un mediu de afaceri din ce în ce mai dificil, 73% dintre oamenii de afaceri chestionați se așteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziții să crească in următorul an, comparativ cu 53% cât se înregistra anul trecut în aceeași perioadă.

Piețele de Fuziuni & Achiziții din Europa au menținut un nivel ridicat de activitate în prima jumătate a anului 2022, în ciuda faptului că au fost afectate de tensiuni geopolitice în creștere și de o volatilitate sporită.

Valoarea totală a tranzacțiilor a crescut cu 1% față de aceeași perioadă a anului precedent și, chiar dacă numărul tranzacțiilor a scăzut cu 8%, mediul de afaceri este optimist. Regiunea Europei de Sud-Est (SEE) a evoluat cu o creștere a activităților de fuziuni și achiziții atât ca volum (+11%), cât și ca valoare (+9%), față de aceeași perioadă a anului precedent.

Investițiile străine directe s-au redresat în 2021 pe fondul unei puternice reveniri a economiei globale, atingând anul trecut 1.580 miliarde USD și au revenit la nivelurile pre-pandemie. Cu toate acestea, este puțin probabil ca această activitate să fie susținută de-a lungul întregului an 2022, deoarece riscurile geopolitice și impactul lor asupra prețurilor la alimente și combustibili vor reduce probabil apetitul pentru investiții transfrontaliere, în special în țările expuse din partea de est a continentului.

„Deși condițiile în care se desfășoară activitatea M&A sunt mai dificile, în aceste prime 6 luni din anul 2022 piețele europene de Fuziuni & Achiziții au reușit să atingă niveluri de activitate similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut și rămân peste nivelurile din 2019. Regiunea noastră (SEE), după o creștere de peste 50% a activității de Fuziuni & Achiziții anul trecut față de aceeași perioadă în 2020, a evoluat bine și în acest an, cu o creștere constantă de aproximativ 10%, atât ca volum, cât și ca valoare, în ciuda contextului economic general și a proximității noastre față de zona de conflict. Rămânem încrezători că această tendință de creștere va continua până la sfârșitul anului, deoarece economiile regiunii par a fi mai rezistente decât ne-am fi așteptat. CMS continuă să dețină o poziție privilegiată în regiune, fiind printre liderii în domeniul tranzacțiilor transfrontaliere, multijurisdicționale.”, a declarat Horea Popescu, Coordonatorul practicii de Corporate M&A la nivel CEE și Managing Partner CMS Romania.

În timp ce așteptările respondenților pot fi mari, decalajele de evaluare vânzător/cumpărător se așteaptă să fie cel mai mare obstacol în calea Fuziunilor & Achizițiilor, deoarece vânzătorii se luptă să renunțe la evaluările anterioare foarte ridicate, iar cumpărătorii doresc să achiziționeze active la prețuri re-evaluate.

De asemenea, aceștia realizează foarte bine că împrumuturile vor fi mai costisitoare și mai greu de accesat imediat. Niciun respondent nu crede că vor exista finanțări acordate în condiții mai simple decât anul trecut.

Nu mai puțin de 87% din respondenți spun că se așteaptă la condiții de finanțare pe piață mai dure decât anul trecut, inclusiv 45% care se așteaptă ca acestea să fie semnificativ mai dificile.

Un mediu de afaceri cu mai multe provocări va avea totuși avantajele sale: chiar peste o cincime (21%) dintre oamenii de afaceri menționează obiectivele sub-evaluate ca fiind cel mai mare motor al activității în ceea ce privește achizițiile, în timp ce 26% consideră situațiile companiilor aflate în dificultate ca fiind cel mai mare motor al vânzărilor.

Un alt aspect cheie pentru respondenți este creșterea factorilor de mediu, sociali și guvernanță (ESG). Nu mai puțin de 90% din respondenți anticipează că factorii ESG vor fi examinați cu mai multă atenție la încheierea tranzacțiilor în următorii trei ani, comparativ cu 72% din studiul din ultimul an.

Proporția respondenților care se așteaptă la o examinare semnificativ mai amănunțită a factorilor ESG aproape că s-a dublat la 48% de la 26% , cât se înregistra acum 12 luni, subliniind astfel o tendință de evoluție evidentă.

În ceea ce privește activitatea la nivel de sector, cumpărătorii sunt mai optimiști cu privire la TMT (Tehnologie, Mass-Media, Telecomunicații) decât orice alt sector, ceea ce este justificat având în vedere că acesta a revendicat în mod constant cea mai mare pondere a valorii fuziunilor și achizițiilor din Europa în ultimul deceniu, corelându-se cu ratele în creștere ale digitalizării și conectivității.

O treime (33%) dintre respondenți se așteaptă ca acesta să înregistreze cea mai mare creștere în următoarele 12 luni, încă 35% anticipând că va fi sectorul care va produce a doua cea mai mare creștere.

 „Digitalizarea, viitoarea implementare a rețelei 5G, dezvoltarea energiei regenerabile sau exploatarea în curs a resurselor de gaze naturale din Marea Neagră vor face cel mai probabil din sectoarele energetice și TMT combustibilul potențialelor oportunități de afaceri în România. Repoziționarea și reorganizarea globală, ESG și prețul energiei vor influența și mai mult piața de fuziuni și achiziții din regiune. În ansamblu, pe piața europeană, cea mai mare creștere este de așteptat să se înregistreze în perioada următoare în sectoare precum serviciile financiare și TMT.”, a subliniat Rodica Manea, Corporate Partner al CMS Romania.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

Mai multe articole

Știrile zilei