27 septembrie 2022
18.1 C
București

Personalul medical este cel mai expus riscului de a contacta COVID

De citit...

Medicii, asistentele, infirmierele sunt categoria cea mai expusă riscului de a contacta COVID. Analizele efectuate au indicat faptul că personalul medical a prezentat, în aprilie, un risc de aproape 3,5 ori mai mare de a contracta noul coronavirus, în comparaţie cu restul populaţiei.

Un studiu, publicat în The Lancet, a analizat datele medicale introduse de utilizatori într-o aplicaţie specială pentru smartphone, între 24 martie şi 23 aprilie în Marea Britanie şi Statele Unite, apoi a comparat riscurile de a contracta această boală prezentate de personalul medical aflat în contact direct cu pacienţii şi de restul utilizatorilor.

Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 a fost de 2.747 la 100.000 de angajaţi sanitari care foloseau aplicaţia şi de 242 la 100.000 de utilizatori din populaţia generală.

Ţinând cont de diferenţele de acces la testare dintre personalul medical şi restul populaţiei, autorii cercetării „estimează că angajaţii sanitari sunt de 3,4 ori mai susceptibili de a fi testaţi pozitiv cu COVID-19”.

Autorii studiului au atras atenția că riscul a fost chiar şi de cinci ori mai mare pentru personalul medical „provenit din rândul minorităţilor etnice, în special din comunităţile de culoare şi asiatice”, chiar şi atunci când se ţine cont de factorul antecedentelor medicale.

Rezultatele noastre confirmă inegalităţile structurale în faţa COVID-19. Angajaţii sanitari proveniţi din rândul minorităţilor sunt mai susceptibili să lucreze în condiţii clinice mai riscante, cu pacienţi suspectaţi sau confirmaţi cu COVID-19, şi care au un acces mai redus la material de protecţie adecvat”, a explicat Erica Warner, profesoară la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard şi medic la General Hospital Massachusetts.

În mod deloc surprinzător, inegalităţile constatate în privinţa accesului la măşti, mănuşi, halate şi alte echipamente de protecţie reprezintă, de asemenea, un factor de risc important.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img