23 ianuarie 2022
0.1 C
București

Persoanele care au contractat tulpina Omicron nu au dezvoltat forme grave ale bolii. Ce spune OMS?

De citit...

Medicul Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud (SAMA), a declarat, pentru presa internațională, că persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron a coronavirusului nu au dezvoltat forme grave ale bolii.

Specialistul a atras atenția că cercetările privind noua variantă de coronavirus, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, sunt încă într-un stadiu foarte incipient.

Cei mai mulţi pacienţi se plâng de dureri în corp şi de oboseală, oboseală extremă şi acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a explicat medicul.

Cu toate acestea, medicul sud-african şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele pe care noua variantă ar putea să o aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabetul.

Angelique Coetzee a mai spus că simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare, adăugând că ea a fost prima care a alertat cu privire la posibilitatea unei noi variante după ce la cabinetul ei din Pretoria s-au prezentat, la începutul lunii noiembrie, pacienţi cu simptome neobişnuite de coronavirus care s-au plâns de oboseală severă.

Avertismentul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează, însă, că variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial. Totuși, admite că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron. Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată. În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, precizează OMS.

Experții atrag atenția că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.

Autor: Sofia Filip
Foto/video:Youtube

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Trei tendințe în materie de securitate pentru IMM-uri

Anul 2021 a fost modelat de o redresare economică în urma pandemiei de coronavirus, pe măsură ce oamenii și întreprinderile și-au modificat și ajustat...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img